Complexul Energetic Oltenia a aplicat pentru o finanțare de 800 de milioane de euro ca să construiască două centrale electrice pe gaz

Data publicării:
complexul energetic oltenia facebook ceo oltenia 18 07 2015
Foto: Complexul Energetic Oltenia/ Facebook

Complexul Energetic Oltenia a aplicat joi pentru o finanţare de 800 de milioane de euro care vor fi investiți în două centrale electrice pe gaz natural, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Aceasta vine după ce compania a primit miercuri aprobarea de la Comisia Europeană pentru planul de eficientizare și ajutorul de stat de 2,66 miliarde de euro.

„Este vorba despre: construcţia unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 475 MW la Turceni şi construcţia unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 850 MW la Işalniţa. Total Capex - peste 800 milioane de euro! Aşa cum am spus 2022 va fi anul investiţiilor! Ne ţinem de cuvânt!”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că aplicaţiile au fost depuse după ce miercuri Comisia Europeană a aprobat planul de eficientizare al Complexului Energetic Oltenia şi ajutorul de stat de 2,66 miliarde euro pentru realizarea acestui plan.

„Fondul pentru modernizare, în baza prevederilor Regulamentului CE nr. 1001/2020, are o alocare estimată în prezent la peste 15 miliarde de euro (în funcţie de cotaţia viitoare a certificatelor CO2) cu o perioadă de implementare până în decembrie 2030”, a precizat Virgil Popescu.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia SA un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei), a anunţat miercuri Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, măsura va permite societăţii să îşi finanţeze planul de restructurare şi să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, conform Agerpres.

„Planul de restructurare prezentat de România şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilităţii pe termen lung a CE Oltenia fără a fi necesară continuarea acordării de ajutor de stat.

Sprijinul public este însoţit de garanţii pentru a asigura că denaturările concurenţei care s-ar putea produce sunt reduse la minimum şi că măsurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, în concordanţă cu Pactul verde european”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri