”Concurs” la șefia Electrica: Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Data publicării:
electrica-sa

Măsuri arbitrare la depunerea candidaturilor pentru viitorul Consiliu de Administrația al Electrica. Din trei candidați care și-au depus candidaturile cu întârziere, au fost acceptate doar cele ale candidaților trimiși de Ministerul Energiei.

Consiliul de Administraţie al Electrica (CA Electrica) a decis să accepte două candidaturi din partea statului pentru funcţia de administrator, depuse după termenul limită de depunere a candidaturilor prezentat în convocator, respectiv 10 octombrie, ora 10, însă a respins-o pe cea a lui Alexandru Botez care candida din partea acţionarilor minoritari. Acesta și-a depus și el candidatura cu întârziere, în data de 11 octombrie, însă aceasta i-a fost respinsă. Candidaturile acceptate dar depuse cu întârziere sunt cele ale lui Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob.

Botez acuză măsuri discreționare la organizarea concursului. "De ce doar unii pot să întârzie cu candidaturile? De ce regulile se aplică discreţionar? În 10 octombrie am vrut sa îmi depun candidatura însă, din cauza traficului, nu am ajuns până la ora 10, ora anunţată la Bursă. Iniţial am renunţat, însă ulterior am aflat că se dau derogări de la termen la intervenţia Ministerului Energiei. Am vrut ca cei 3.000 de acţionari persoane fizice şi juridice române să aibă cel puţin o altă opţiune. Nu ştiu sigur dacă eram ales. Am vrut însă să încerc. Nu e corect şi nu e legal că sunt impiedicat" a declarat Botez pentru Bursa.ro, publicația care a relatat cazul.

Electrica a publicat pe site motivaţia acceptării celor două candidaturi: "Convocatorul suplimentat al AGOA, publicat în data de 26 septembrie 2017, prevedea că acţionarii au dreptul de a propune candidaţi până la data de 10 octombrie 2017, ora 10:00. Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar al Electrica SA, şi-a exercitat acest drept prin depunerea unei astfel de propuneri, în data de 10 octombrie 2017, propunere înregistrată la ora 10:08. La o zi după termenul prevăzut, în data de 11 octombrie 2017, la ora 10:50, un alt acţionar a depus o propunere de candidatură.

Consiliul de Administraţie al Electrica SA a solicitat opinii legale cu privire la acceptarea sau respingerea acestor candidaturi. În conformitate cu prevederile legale privind companiile listate, termenul limită din Convocator pentru depunerea candidaturilor este prevăzut ca o zi calendaristică. În lipsa unei cerinţe legale sau statutare care să prevadă obligaţia includerii în Convocator a unei ore limita din ziua calendaristică stabilită ca termen pentru transmiterea candidaturilor, consultanţii juridici au apreciat că o întârziere de 8 minute sau chiar depunerea candidaturilor până la sfârşitul zilei calendaristice este o întârziere rezonabilă, care nu afectează în niciun fel drepturile acţionarilor şi este în conformitate cu legislaţia în vigoare. Având în vedere raţionamentul rezultat din opiniile legale, Consiliul de Administraţie a decis, în şedinţa din data de 12 octombrie 2017, acceptarea candidaturilor depuse de acţionarul Statul Român, prin Ministerul Energiei, în ziua calendaristică, şi respingerea candidaturii depuse de acţionarul minoritar care depăşea ziua calendaristică". 

La o privire atentă explicațiile nu stau în picioare. Dacă termenul se prevede ca zi calendaristică de ce a impus Electrica o oră până la care să fie depuse candidaturile? În al doilea rând, dacă ar fi știut că i se va accepta candidatura și după ora 10.00 în data de 10 octombrie, Alexandru Botez poate ar fi făcut tot posibilul să ajungă și să și-o depună. El a depus-o a doua zi căci a aflat târziu în cursul zilei de 10 octombrie că se acceptă întârzieri.

Alexandru Botez se consideră discriminat și crede că motivul respingerii sale este lipsa calității sale de membru PSD. ”Este un abuz. Este o discriminare făcută pentru că nu sunt membru al PSD sau ALDE! Voi face reclamaţie, foarte probabil, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminării. Cine face astfel de discriminări, pe criterii politice, acţionează împotriva Constituţiei României. Sunt un tânăr antreprenor român care vrea să facă bine. Vreau să fie integritate în companie! Vreau să se facă investiţiile! Vreau ca angajaţii Electrica să fie respectaţi! De ce nu sunt lăsat să candidez?”, a declarat el ziarului Bursa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri