Consiliul General votează falimentul RADET

Data actualizării: Data publicării:
RADET INSOLVENTA_Agerpres_4284501
Foto: Agerpres

Consiliul General Primăriei București va vota săptpmâna viitoare desființarea companiei Energetica, inființată recent de primărie, intrarea RADET în Faliment și înființarea a două noi companii, prin divizare, una care să se ocupe de producție și distribuție energie, alta (Compania Municipală Energetica Servicii București) de servicii și întreținere.

Propunerile vor fi analizate săptămâna viitoare într-o ședință a Consiliului General al Municipiului București. Ea a fost propusă în urmă cu ceva timp chiar de Gabriel Dumitrașcu, politician liberal, fost șef al RADET.

Fosta distribuție RADET va fi lichidată în procedura falimentului cu activele deținute.

Cele două companii sunt înfiinţate "în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică", dar și "datorită iminenței intrării în procedura falimentului" a RADET, după cum spune chiar Primăria.
Termoenergetica se va ocupa practic de producerea energiei termice (în cantităţi limitate, pentru că 90% din necesar este asigurat de centralele Elcen), dar în special de distribuţia şi furnizarea agentului termic de care se ocupa în trecut RADET.

„Noutatea” schemei este că prin faliment RADET, de fapt sistemul scapă de pierderi de aproximativ un miliarde de euro. Mai precis acestea vor fi trecute pe umerii creditorilor, in principal Electrocentrale București, deținută de stat prin Ministerul Energiei.

RADET București se află începand cu octombrie 2016 în insolvență. Regia administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43% din piață. Furnizează energie termica pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenti economici.
RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% dintre consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și agenți economici).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri