Criză în energie | Secretarul de stat se contrazice cu ministrul Energiei

Data publicării:
Bec, energie electrica, crop_GettyImages_septembrie 2015

Companiile din domeniul energiei cer autorităţilor urgentarea investigaţiei legate de tranzacţiile suspecte de pe bursă. Între timp, cotaţiile încep să scadă, dar situaţia de la minister nu se stabilizează: un secretar de stat îl contrazice pe ministrul care anunţa că România nu poate să mai exporte energie, din cauza crizei.

Preţul energiei pe bursă începe să scadă de la o zi la alta. Pe 1 februarie s-a înregistrat valoarea maximă istorică de 680 de lei-MWh, pe doi a scăzut până la 657, iar pe trei cea mai scumpă tranzacţie se face la 600 de lei.

Pentru lămurirea situaţiei, joi a fost şedinţă la ministerul Energiei. În lipsa ministrului, care este în spital, secretarul de stat ce îi ţine locul l-a contrazis: nu a fost vorba despre criză energetică la noi în ţară.

„State precum Italia, Belgia, Bulgaria au apelat la măsuri care au mers până la sistarea temporară a exporturilor. Din fericire, România nu s-a găsit în situația în care să aplice astfel de măsuri limitative”, a transmis Ministerul Energiei, anterior. 

De asemenea, ministrul Energiei a mai spus luna trecută că o parte dintre exporturi au fost oprite din cauza consumului mare. A dat exemplul unor vecini care ne-au cerut electricitate.

Le-am comunicat vecinilor noştri bulgari că nu putem să-i ajutăm!”, a transmis ministrul energiei, Toma Petcu.

Declaraţiile ministrului ar fi putut alimenta panica de pe piaţa energiei şi tranzacţiile speculative care au urmat la bursă. Mai ales că după câteva zile distanţă a vorbit şi despre lipsa rezervelor de cărbuni.

„Acele zvonuri venite de la cel mai înalt nivel că ne paşte o criză energetică majoră când, iată, niciun grup nu a colapsat în ciuda gerului de afară, au fost din punctul meu de vedere iresponsabile”, a spus specialistul în energiei Corina Murafa.

Furnizorii de electricitate spun că nici gerul, consumul ridicat sau preţurile pe alte burse din Europa nu justifică scumpirea energiei la Bursa noastră. În plus, declaraţiile alarmiste ale autorităţilor au creat panică în piaţă şi companiile cer să fie inclusă în investigaţie şi analiza cererii în creştere în condiţiile unei oferte constante.

Furnizorii cer mai multe modificări ale legislaţiei, printre care reintroducerea contractelor negociate direct, reevaluarea sistemului de garanţii bancare necesare tranzacţionării pe Bursă şi blocarea intrării pe piaţă a firmelor care cumpără energie peste capacitatea lor financiară. Cu alte cuvinte, a firmelor de apartament ce au speculat ultimele scumpiri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri