Cum se poate obține independența energetică față de Rusia?

Data actualizării: Data publicării:
grafica pentru dependenta ue de gazul rusesc: o conducta tinuta de o mana in steagul rusiei alimenteaza o flacara de aragaz in mijlocul steagului ue
Moscova exploatează politic dependența UE de gazul rusesc Foto: Guliver/GettyImages

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc. Fostul președinte al României Traian Băsescu, în prezent eurodeputat, a avut la rândul său, săptămâna trecută, o intervenție în plenul Parlamentului European în care a propus trei soluții pentru securitatea Europei și stoparea ofensivei Rusiei către Ucraina. Prima dintre aceste soluții se referea la accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia.

„Aș aminti că nu-i prima dată când Gazprom joacă politic. Au mai fost momente în care Rusia, deliberat, a redus livrările de gaze către UE”, spune Traian Băsescu.  

Uniunea Europeană depinde în proporție de circa 30 la sută de importurile de gaz din Rusia, în timp ce în România, nevoile de import sunt chiar mai mici.

Traian Băsescu a explicat, duminică seara, la Digi24, cum se poate realiza independența energetică de Rusia:

„Sunt două căi. Prima și cea mai rapidă și care trebuie exploatată rapid este importul de gaze lichefiate, care se poate face din Qatar, din zona caspică și mai ales din Statele Unite. Totul este să dezvoltăm rapid o infrastructură de terminale de gaze lichefiate prin care Europa să-și poată primi gazele de care are nevoie. 

În al doilea rând, pentru a consolida independența energetică trebuie să ne îndreptăm cât mai mult către regenerabile.

Traian Băsescu: Bulgaria sabotează o sursă extraordinară de gaz

Și nu în ultimul rând, avem o sursă extraordinară, care e Azerbaidjanul, și pe care o sabotează chiar state europene. Spre exemplu, conducta BRUA, care este proiectată în primă fază să tranziteze 4,5 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan către Austria, trecând prin Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, până la Baumgarten, în Austria, este sabotată de Bulgaria. În condițiile în care România a terminat construcția conductei din anul 2020, Bulgaria, care are de construit 136 de kilometri de conductă, n-a construit nici 1 kilometru. Deci, trebuie să găsim soluția încetării jocurilor politice atunci când este vorba de aprovizionarea cu energie.

Pe de altă parte, avem energiile regenerabile, înțeleg că două firme vor, spre exemplu, să instaleze în România, în Marea Neagră, două parcuri eoliene. Sunt binevenite, numai să nu se piardă în birocrația noastră tradițională!

Și nu în ultimul rând, după cum vă este cunoscut, Comisia Europeană a recunoscut energia electrică produsă pe bază de reactoare nucleare ca fiind o energie curată, deci - dezvoltarea capacităților nucleare.

De ce România nu și-a sporit independența energetică până acum

Pe de altă parte, în cazul României, e și o chestiune de proprie administrare care a împiedicat obținerea unei mai mari independențe energetice.

 Am făcut o lege a redevențelor care a făcut Exxon să abandoneze proiectul din Marea Neagră, au plecat, ceea ce a dus la înghețarea proiectului, înghețarea construcției conductei prin care să aduci gazele din mare la uscat.

În altă ordine de idei, am scăzut producția de gaze, atât OMV, cât și Romgaz, exact într-un moment în care ar fi trebuit să mărim producția de gaze - avem resurse pe care nu le exploatăm.

Și nu în ultimul rând, avem patru grupuri la Turceni, pe care, deși suntem într-o situație de criză, nu le repornim. Grupuri pe cărbune. Foarte bine, dar decât să importăm, puteam să producem la Turceni suficientă energie electrică pentru a nu fi dependenți în această iarnă. 

E vorba aici de proastă administrare, de incapacitate de a înțelege care sunt costurile, spre exemplu, pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Cei care au făcut legea redevențelor nu și-au pus problema că pentru a descoperi acele zăcăminte de gaze au fost aduse instalații speciale care costau - numai închirierea lor - un milion de dolari pe zi. Deci, greșim în politicile noastre.

Până la urmă, dacă am fi avut redevențe și condiții rezonabile pentru exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, ar fi fost mult mai ieftin decât prețul pe care îl plătim acum, a conchis Traian Băsescu.

Partenerii noștri