Discuții privind redevențele petroliere între premier, ExxonMobil şi OMV Petrom

Data actualizării: Data publicării:
2012_01_09_ptrom-exxon

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit marţi, la Palatul Victoria, cu delegaţia consorţiului format din ExxonMobil, care mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, şi OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, cu care a discutat despre investiţiile companiilor în România şi despre valorificarea resurselor energetice.

 2012_01_09_ptrom-exxon

Aceasta este cea de-a doua întâlnire oficială la nivel înalt între reprezentanţii ExxonMobil şi OMV Petrom şi reprezentanţii noului Guvern, după cea din luna februarie, informează News.ro.

Companiile energetice aşteaptă să afle care va fi politica guvernului român în ceea ce priveşte taxarea hidrocarburilor, în special în privinşa noilor redevenţe care ar trebui stabilite de guvern în următoarea perioadă pentru exploatarea resurselor din România. 

”Prim-ministrul a subliniat deschiderea şi determinarea Guvernului de a sprijini proiectele de investiţii pentru dezvoltarea de noi surse de producţie de hidrocarburi offshore, în scopul de a ajuta la asigurarea securităţii energetice a României, precum şi la valorificarea resurselor energetice, în condiţii de competitivitate şi durabilitate”, arată un comunicat transmis marţi de Guvern.

Şeful Executivului a reconfirmat sprijinul pentru aceste proiecte de pionierat pentru industria locală de petrol şi gaze.

“Guvernul este ferm angajat să asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea şi dezvoltarea acestor proiecte în România. Astfel de proiecte asigură accesul la tehnologii de ultimă oră, transfer de know-how, contribuie la securitatea energetică şi răspund nevoilor de  promovare a investiţiilor pentru sectorul de petrol şi gaze”, afirmă Grindeanu, în comunicat.

De asemenea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au arătat că echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua să lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel încât aceste proiecte de pionierat să poată fi implementate.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 2 martie un Memorandum prin care s-a decis înfiinţarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potenţial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre realizate de ExxonMobile şi OMV Petrom

Din partea Guvernului, la întrevedere au mai participat secretarul de stat Alexandru Chirilă şi consilierul de stat Marius Nica.

Compania românească OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil explorează o zonă de mare adâncime în apele româneşti ale Mării Negre, parteneriat care a început în 2008.

În 2012, cele două companii au anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Potrivit informaţiilor iniţiale, rezervele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse între 42 de miliarde şi 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cele două companii au investit până acum 1,5 miliarde de dolari în prospecţiuni şi explorări în Marea Neagră. O decizie finală, dacă se va dovedi fezabil ca gazele să fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luată în 2019, iar, în varianta favorabilă, gazele vor ajunge în România cel mai devreme în anul 2020.

Este cel mai mare proiect de explorare a resurselor de hidrocarburi ale României din ultimele decenii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri