Sari la conținut

Erorile pe care le dau contoarele electrice inteligente

O serie de teste de laborator efectuate de cercetători olandezi arată că o serie de contoare electrice inteligente pot oferi citiri mult mai mari decât ar fi normal.

contoare captura

În cadrul studiului au fost folosite nouă mărci diferite de contoare electrice inteligente, iar cercetătorii au folosit și un contor electromecanic, pentru comparații. Folosind un sistem simplu de testare, inginerii au conectat contoarele la diverse dispozitive găsite în locuințe, cum ar fi becuri economice sau reșouri.

Testele au fost efectuate pe parcursul a șase luni, fiecare test în parte având o durată de cel puțin o săptămână, iar cercetătorii au făcut tot posibilul pentru a simula condiții reale de utilizare, fără să ducă aparatele la limită.

Rezultatele acestor teste sunt extrem de variante, unele contoare electrice inteligente având erori de până la 582%. Testele care au avut asemenea rezultate au fost repetate de câteva ori, iar cifrele au fost asemănătoare, scrie bleepingcomputer.com, citat de playtech.ro.

Cinci din cele nouă contoare afișau rezultate mult mai mari decât în mod normal, iar alte două afișau rezultate mai mici, de până la -32% față de standard.