Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Klaus Iohannis: Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei

Data actualizării: Data publicării:
conductă de gaze naturale
Conductă de gaze naturale. Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a mers sâmbătă în judeţul Caraş-Severin, unde a vizitat Staţia de comprimare gaze naturale Jupa. Stația face parte din gazoductul BRUA, a cărui primă fază de realizare este finalizată.

„Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei”, a spus Klaus Iohannis despre BRUA. 

„Iată că România își dovedește capacitatea de valorifica corect capacitatea energetică.

Dezvoltarea sistemului național de gaze pe sectorul BRUA este o etapă a întăririi securității energetice atât pentru România cât și pentru Europa”, a explicat șeful statului, care a precizat că speră ca exploatările off shore din Marea Neagră să înceapă „cât mai curând”.

„Jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc care afectează sănătatea și poluează mediul. Conectarea populației la rețeaua de gaze naturale reprezintă o prioritate”, a mai spus Klaus Iohannis. 

Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României, a anunţat, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, potrivit Agerpres.

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est.

Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria.

Inițiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră. De altfel, obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale, așa numitul proiect BRUA, și trecerea la implementarea fazei a doua”, declara Klaus Iohannis în urmă cu o lună.

Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanţă strategică.

Tronsonul românesc al conductei ar fi trebuit finalizat în decembrie 2020 şi a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri