Foame de bani. Companiile energetice trebuie să plătească taxa pe lăcomie înainte de a obține veniturile respective

Data actualizării: Data publicării:
transelectrica

Taxa de 2% pe afacerile din energie se calculează pentru afacerile estimate pe 2019 şi se plăteşte în rate, trimestrial, chiar dacă veniturile vor fi obținute ulterior și pot fi inferioare estimărilor. Astfel de abordări fiscale indică foamea Guvernului de bani pe acest an.

Companiile din sectorul de gaze şi energie electrică vor plăti taxa de 3% pe cifra de afaceri impusă de Ordonanţa 114, în acest an, pe baza cifrei de afaceri estimate pentru 2019, se arată într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează Economica.net.

Documentul, aflat în discuţie publică, arată că toate companiile din sectorul de gaze şi energie electrică ce au licenţe de la ANRE trebuie să depună la Autoritate estimarea referitoarea la volumul cifrei de afaceri, la care se aplică această taxă, până la data de 20 februarie. Ulterior, plata se poate face trimestrial, în patru tranşe dacă valoarea acesteia depăşeşte 5.000 de lei.

În aceeaşi metodologie, se reiterează faptul că pentru producătorii de energie termică, taxa este de doar 0,1% din cifra de afaceri.

Nu este clar ce se va întâmpla dacă co companie estimează anumite venituri, plătește statului taxa în funcție de acestea, după care, din cauza condițiilor de piață, precum seceta, căderea prețului la energie etc, obține venituri mai mici. Îi va fi restituită partea din taxa plătită corespunzătoare veniturilor prognozate, dar nerealizate?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri