Fost ministru al energiei: Plafonarea prețului la gazele din Rusia este o greșeală. Sunt două posibilități

Data publicării:
Gas at home for cooking. Natural gas (also called fossil gas) and Russian flag Nord Stream is a natural gas pipeline through the Baltic Sea from Russi
Foto: Profimedia Images

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a declarat, la Digi24, că plafonarea prețului la gazele naturale importate din Rusia în Europa, măsura propusă de Comisia Europeană, „este o greșeală, pentru că le vom da rușilor posibilitatea să iasă din anumite contracte care nu le convin, fără penalități” și vor „începe să aleagă livrările pe care vor să le facă”.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Plafonarea gazului rusesc este o greșeală, pentru că le vom da rușilor posibilitatea să iasă din anumite contracte care nu le convin, fără penalități. Le-am și spus aceste lucruri la Bruxelles.

Sunt două posibilități. Posibilitatea numărul unu. Le spunem rușilor că - în timpul Războiului Rece nu au fost probleme cu energia și nu-s probleme acum cu energia între ruși și ucraineni - energia este un bun vital al vieții, voi produceți, vă plătim și nu amestecăm lucrurile. Și dacă vă jucați cu gazele, vă declarăm pe voi, Gazprom, organizație teroristă și nu veți mai face niciodată afaceri cu Uniunea Europeană.

A doua abordare este să le punem embargo. Am terminat pentru o bună perioadă de timp, cât nu se potolesc acolo cu omorurile, cu crimele în Ucraina, cu tendințele imperialiste, nu mai putem continua să facem afaceri.

Dacă le punem plafonări, intrăm într-o zonă în care ei o să înceapă să aleagă livrările pe care vor să le facă, ori să vedeți iarăși pe cel din Ungaria, care e responsabilul lor cu propaganda în UE, cum se urcă în avion repede, o să zică că nu poate să respecte plafonul ăla, că el este dispus să plătească cu 5 forinți mai mult și că are nevoie de gaz și o să continuăm circul cu ei.

Ori intrăm într-o normalitate și ne vedem de treabă, cum ne-am văzut de treabă în timpul Războiului Rece, ori, dacă nu, embargo și am terminat.

Măsura decuplării prețului la energie electrică de cel de gaz natural, care în opinia mea înseamnă un nou design de piață, este o măsură foarte bună și o situație europeană care pe noi ne-a afectat foarte mult, mai ales în plățile de pe o zi pe alta. Și din acest motiv plățile de pe o zi pe alta sunt foarte mari la noi. Prețurile ar trebui să scadă. Mă aștept ca principala măsură pe care o să o propună Comisia mâine e legată de stimulente pentru optimizarea consumului. Mă gândesc că cei care reușesc să-și optimizeze consumul, să primească ceva, o să vedem ceva”.

„Oamenii trebuie să-și citească lunar contoarele”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Noi suntem la gaz cu un consum mult mai mic decât anul trecut, mai mult de 10% reducere. Vom vedea ce se va întâmpla și la iarnă.

Apropo de aceste praguri, pe mine mă îngrijorează că la noi nu sunt toate contoarele inteligente iar citirile se fac nu la fiecare lună. Îmi este teamă ca oamenii să nu fie induși în eroare. Trebuie să le spunem că ei singuri trebuie să-și citească contorul și să-l comunice în fiecare lună, pentru că altfel ar putea să apară neînțelegeri. Operatorii nu le citesc lunar”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Mai clar, pentru că operatorii nu citesc contoarele lunar, s-ar putea ca, atunci când le vor citi, cantitățile să iasă din aceste plafoane și, deși n-ai consumat atât de mult, pentru că e citirea pe mai multe luni, furnizorul tău să-ți trântească o factură ca și cum ar fi ieșit din plafon.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „Acest lucru trebuie să ne intre în obișnuință.

Mi-aș dori o protecție socială mai direcționată către cei care au nevoie, fie că vorbim de agenții economici, fie că vorbim de populație. Cred că vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă.

În momentul acesta, rușii dau drumul la gaze în atmosferă iar metanul este mult mai nociv ca emisiile de CO2, pentru că se absoarbe mult mai greu. Au început sau sunt pe cale să pornească un război energetic pe care o să-l piardă. Pe termen mediu și lung n-au ce să facă cu acest gaz. Nu au piață alternativă”.

„Trebuie încurajați mai mult oamenii, agenții economici să producă energie”

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Ne-au spus, ne-au promis că nu vor schimba, că ordonanțele pentru electricitate și gaz rămân valabile până în martie anul viitor și cea din electricitate a fost schimbată. Când i-am spus asta ministrului energiei, replica lui a fost „ok, și ce s-a schimbat pentru consumatorul casnic”. Păi s-a schimbat plafonul. Care e garanția că n-o să facă același lucru și cu gazul?

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: „După măsurile pe care mâine (miercuri – n.red.) Comisia Europeană le va anunța la Bruxelles și care vor fi discutate vineri la Praga de miniștrii energiei, pentru că săptămâna următoare în Parlamentul European noi va trebui să venim cu o nouă modificare care să țină cont de probabil un nou design de piață pe care Comisia Europeană o să-l propună pentru întreaga piață europeană. Poate ar fi fost mai bine să facem o dezbatere publică reală în legătură cu aceste măsuri adoptate și să le adoptăm după ce vedem ce se va propune la Bruxelles. Dacă nu, va trebui probabil să venim cu noi modificări.

Trebuie încurajați mai mult oamenii, agenții economici să înceapă să-și producă într-o măsură energia. În unele zone lucrurile nu funcționează. Dar să știți că sunt și alte zone în care lucrurile se mișcă. Depinde de zonele de distribuție, de organizare. Spre exemplu, în zona Oltenia lucrurile se mișcă destul de bine și distribuitorii sunt foarte prompți. Unii sunt mai pregătiți pentru acest lucru, alții mai puțin. Statul ține blocate o parte importantă din acele dosare și din acele fonduri”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri