G4Media: Statul român rupe controversatul acord cu compania chineză care urma să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Data actualizării: Data publicării:
Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei si Bian Shuming
Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei si Bian Shuming, participa la ceremonia de semnare a acordului preliminar pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavoda, intre reprezentantii Nuclearelectrica si cei ai Companiei chineze China Nuclear Corporation, la sediul Ministerului Energiei din Bucuresti, miercuri 8 mai 2019. Foto: INQUAM Photos/George Calin

Nuclearelectrica va începe discuțiile pentru încetarea acordului semnat cu compania China General Nuclear Power (CGN) pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă, potrivit unui anunț al companiei trimis acționarilor, citat de G4Media.ro.

Ruperea acordului, care fusese inițiat de precedentele guverne PSD și criticat de partenerii strategici ai României, este o solicitare oficială primită din partea actionarului majoritar, Ministerul Economiei, și va fi pusă pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare si Extraordinare a Actionarilor SNN din data de 12.06.2020.

În toamna anului 2019, ministrul Justiției de la acel moment, Ana Birchall, a informat-o oficial pe premierul Viorica Dăncilă că China General Nuclear Power (CGN) se afla sub investigație în SUA pentru furt de tehnologie militară, potrivit surselor G4Media.ro. În acel moment, Dăncilă voia ca Nuclearelectrica să semneze contractul final cu China General Nuclear Power.

În luna mai 2019, companiile Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro ce ar fi urmat să fie finanțată printr-un împrumut din China. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii.

Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat pe 20 august 2019 la Washington o Declarație comună care stabilea practic agenda relațiilor bilaterale pe viitor și a dat câteva indicii despre preocupările majore ale celor două state. Declarația comună proiectează în mod evident interesele strategice ale SUA în relația cu China și Rusia în domeniul cibernetic, respectiv energetic. Unul dintre puncte se referea direct la producția de energie nucleară: ”Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se arată în declarație.

Interesul SUA în dezvoltarea sectorului energetic nuclear din România este relativ recent și, potrivit surselor G4Media.ro, are legătură cu retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, precum și cu o eventuală implicare în construcția a două noi reactoare.

Virgil Popescu a declarat pe 4 mai că că susţine foarte mult realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri