Gaze mai scumpe la iarnă

Data actualizării: Data publicării:
Gas Dispute Threat To UK Power Supplies
MANCHESTER, UNITED KINGDOM - JANUARY 03: A gas ring on a domestic stove powered by natural gas is seen alight on January 3. 2005, Manchester, England. Russia had decreased pressure in the natural gas pipeline to the Ukraine, but buckled under European pressures after growing concerns of fuel shortages in Western Europe, and began bringing the flow of gas back to normal. The British government announced that Britain will not be affected by Russia's decision to cut the gas supplies. (Photo Illustration by Christopher Furlong/Getty Images)

Se anunţă noi scumpiri în privinţa preţului gazelor naturale pentru populaţie. Acesta ar putea creşte cu până la 13 procente la iarnă, conform unei analize făcute de specialişti de la Asociaţia "Energia Inteligentă". Motivul - creşterea cotaţiei ţiţeiului pe plan mondial.

Vasile Ciolpan, director în cadrul Romgaz: Aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă.

Preţul petrolului pe pieţele internaţionale a crescut în ultimul an cu 66 la sută. Astfel, dacă un baril de petrol era cotat sub nivelul de 50 de dolari la sfârşitul lunii iunie a anului trecut, acum a ajuns la aproape 80 de dolari pe baril.

Silvia Vlăsceanu, director executiv ACUE: Preţul actual al petrolului pe piaţa mondială se reflectă în preţul gazelor după 6-9 luni. În plus, mai este şi paritatea leu/dolar care influenţează foarte mult.

Analiştii spun însă că majorările de preţuri vor fi diferenţiate, în funcţie de regiune.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Din analizele noastre, aceşte creşteri sunt cuprinse între 8-9% în partea de sud a ţării şi 10-13% în partea de nord a ţării. Aceasta înseamnă o creştere a facturii între 70 de lei şi 1.000 de lei la nivelul iernii 2018-2019, în funcţie de consumul pe care îl are fiecare în locuinţă.

În acest an, preţul gazelor a crescut în două rânduri. Prima majorare a fost la început de ianuarie, când tarifele au urcat cu 8% pentru toţi cei 3,5 milioane de consumatori casnici. (SUPER 2, 3) O a doua majorare, de 10 procente, a fost fost făcută 4 luni mai târziu. I-a vizat însă doar pe cei 1,6 milioane de consumatori ai Engie România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri