Gazele offshore: Americanii obligați să cumpere echipamente europene de foraj

Data actualizării: Data publicării:
PLATFORMA OMV PETROM MAREA NEAGRA AGERPRES

Dacă în forma inițială a legislației exploatărilor offshore, firmele care extrăgeau resursele erau obligate să folosească echipamente achiziționate din România, ultima formă a legii, cea adoptată luni de Camera Deputaților, îi obligă să cumpere prioritar echipamente europene.

Coast Guard Attempts Burning Off Oil Leaking From Sunken Rig
Foto: Chris Graythen/Getty Images

Forma finală a Legii privind operațiunile petroliere offshore, adoptată luni seară de Camera Deputaților, cameră decizională, prevede că, în anumite condiții, petroliștii din Marea Neagră vor trebui să acorde prioritate contractorilor din toate statele membre UE în fața celor din Statele Unite, potrivit Profit.ro.

"În condiții echivalente tehnice și de preț, titularii acordurilor petroliere sunt obligați să achiziționeze bunuri și servicii de la operatori economici din România și spațiul Uniunii Europene în condițiile prevăzute la art. 223 din Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare", este formularea finală adoptată de Cameră, la propunerea parlamentarilor coaliției PSD-ALDE și în urma unor adrese pe această temă primite de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Consiliul Concurenței. Potrivit prevederilor inițiale, achizițiile trebuiau făcute de la firme autohtone.

Formulările au toate șansele să nu fie pe placul ExxonMobil, gigant american, principala companie care exploatează resursele Mării Negre, în asociere cu OMV Petrom.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri