Gazprom, aproape de un acord cu UE

Data actualizării: Data publicării:
gazprom - steag rusia -sediu

Gazprom e forţat să schimbe felul în care face afaceri în Europa pentru a evita o amendă de ordinul miliardelor. Comisia Europeană s-a apropia de un acord cu producătorul rus până la sfârșitul acestei luni, după ce a acuzat compania monopol de stat că a încălcat regulile de concurenţă în opt ţări europene, unde are o poziţie dominantă, scrie The Wall Street Journal. Printre aceste țări se numără Bulgaria, Ungaria Polonia, Cehia, Slovacia şi ţările baltice.

Comisia Europeană a condamnat clauzele restrictive din contractele Gazprom - de pildă statele care cumpără gaz rusesc nu au voie să-l exporte apoi într-o altă ţară, iar preţul este calculat în funcţie de preţul petrolului.

Potrivit informaţiilor obținute de The Wall Street Journal, Gazprom ar putea fi forţat de Comisie să nu mai ia în considerare cotaţiile petrolului la calcularea preţului la gaz, iar exporturile ţărilor cumpărătoare ar urma să fie permise, însă taxate suplimentar.

Gazprom ar urma să primească bani în plus dacă ţara careia îi livrează gaz îl exportă mai apoi vecinilor.

Până în momentul de faţă nu s-a ajuns la un acord referitor la cât de mare ar trebui să fie plata suplimentară.

Surse apropiate dosarului susțin că detaliile sensibile ar putea fi puse la punct la sfârșitul acestei luni, când ar urma să aibă loc o întâlnire la nivel înalt.

Planul nu este încă bătut în cuie, dar în cazul în care se va ajunge la un acord, el va fi prezentat și țărilor direct afectate, un proces ce ar putea dura mai multe săptămâni și în cursul căruia s-ar putea ridica obiecții, arată The Wall Street Journal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri