Gorjul, pe traseul independenței de gazele rusești

Data actualizării: Data publicării:
brua

Gazoductul care ar putea să scape Europa de monopolul gazelor ruseşti, BRUA, prinde contur şi în România. Guvernul are un proiect de hotărâre prin care terenurile necesare construcţiei pot fi scoase din circuitul agricol fără să fie nevoie de acordul proprietarilor. 17.000 de loturi vor fi afectate.

Localnicii din Gorj, judeţ pe unde va trece conducta de gaze Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria abia aşteptă să scape de un calvar. Lemnele sunt puţine şi scumpe. Dacă ar avea gaze, iarna nu ar mai fi aşa de grea.

Localnic: E greu. Lemnele s-au scumpit, s-au scumpit foarte mult. Oamenii au nevoie cel puţin la bucătărie, la centrală. Oamenii vor o viaţă mai bună în epoca asta cu băi. Nu mai e ce a fost înainte

Conducta internaţională de gaze BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest - în total 10 judeţe. În Gorj, va trece prin 12 localităţi.

Localnic: Chiar peste terenul meu trece. Deja au venit, au măsurat. Ne-au adus la cunoştinţă, au făcut un contract că suntem de acord.

Oamenii nu se opun proiectului conductei, dimpotrivă.

Dănuţ Birău, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti: Noi am avea satele Comăneşti, Pojogeni, Cerăt, care sunt în imediata apropiere a acestei conducte. Ar fi foarte bine dacă am putea să facem şi distribuţie din această conductă.

Conducta care ar urma să lege reţelele de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor. De investiţia, în valoarea de jumătate de miliard de euro, se va ocupa Transgaz. Totodată, se vor crea 3.000 de noi locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri