Hidroelectrica, dată în judecată la Paris de către cei care au păcălit-o

Data publicării:
hidroelectrica

Procesul a fost intentat de Andritz Hydro, fostă Sulzer, fostă VA Tech, firmă care a încasat un miliard de euro pe o modernizare îndoielnică, care a dat doar bătăi de cap producătorului de hidroenergie.

hidroelectrica

Furnizorul de servicii Andritz Hydro a dat în judecată Hidroelectrica la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, solicitând producătorului de energie plata unei sume de 13 milioane de euro plus dobândă de 6% pe an pentru nerespectarea contractului de retehnologizare a hidrocentralelor Porţile de Fier II şi Gogoşu, încheiat în anul 2001, potrivit Economica.net.

Informaţia apare într-o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Hidroelectrica din 3 martie, potrivit căreia AGA aprobă achiziţionarea de către producătorul de energie a unor servicii de asistenţă juridică şi reprezentare a Hidroelectrica în procedura arbitrară iniţiată de Andritz Hydro la Curtea Intrnaţională de Arbitraj Paris.

Andritz cere Hidroelectrica plata sumei de 13.015.329 euro, plus dobânda de 6% pe an la care se adaugă costurile cu litigiul arbitral.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în noiembrie 2016, recursul Andritz Hydro împotriva sentinţei 1042/12.02.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, prin care instanţa a respins pretenţiile Andritz pentru lucrări suplimentare pretins efectuate în cadrul contractului de retehnologizare privind Porţile de Fier II. Astfel, Curtea de Apel a menţinut soluţia Tribunalului, iar Andritz a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată de 29.469 de lei.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat contractele bilaterale pe care le avea atât pentru vânzarea energiei electrice, cât şi pentru retehnologizarea hidrocentralelor.

Contractul dintre elveţieni şi compania Hidroelectrica pentru modernizarea hidrocentralelor de la Porţile de Fier este unul dintre cele mai mediatizat din istoria postdecembristă. Contractul pentru modernizarea centralei de la Porţile de Fier I a fost atribuit, prin încredinţare directă, în anul 1997, pentru 150 de milioane de dolari. A fost ulterior suplimentat, la fel ca şi cel atribuit, ulterior, aceleiaşi firme, Sulzer/Va Tech, pentru modernizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier 2, când de la 98 de milioane de dolari s-a ajuns la 200, potrivit relatărilor din presă. Trecând peste sumele mari, plătite printr-un contract acordat fără licitaţie, problemele tehnice au curs gârlă. Modificarea profilului palei de la rotor a generat probleme de cavitaţie (apa “muşcă” din metal şi îl deteriorează), capul de distribuţie s-a uzat nepermis de mult şi a fost schimbat la toate cele şase grupuri modernizate, deşi, anterior modernizării, în 30 de ani a fost schimbat o singură dată unul, din cauza uzurii. În mai multe rânduri, grupurile au fost oprite, pentru a putea fi reparate, ceea ce a provocat pierderi Hidroelectrica.

“Un grup de la Porţile de Fier I produce 150.000 de euro în fiecare zi. Pierderile pentru Hidroelectrica sunt astronomice în toţi aceşti ani, Porţile de Fier înseamnă jumătate din producţia Hidroelectrica”, spunea Remus Borza, administratorul judiciar. El afirma anul trecut că din şase grupuri de la Porţile de Fier 1 funcţionează cinci.

“Modernizarea de la Porţile de Fier a costat, în total 1,1 miliarde de euro. După ce am plătit aceşti bani, ne-am trezit cu randamente mai proaste ale maşinilor decât înainte. La Porţile de Fier şi pe Oltul Inferior (contract atribuit tot celor de la Sulzer/VA Tech/Andritz - n.red.) retehnologizarea a costat 1,3 miloane de euro pe MW, pentru că au fost acele contracte date cum au fost date. La Lotru-Ciunget, pentru acelaşi tip de agregat, modernizarea a costat de 10 ori mai puţin, adică 137.000 de euro”, spunea Borza.

Diferendele dintre administratorul Hidroelectrica şi Andritz Hydro au ajuns de mult în instanţă. Pe lângă procesele din ţară, au fost deschise acţiuni în instanţă şi la Viena, Geneva şi Zurich, după cum a mai declarat atunci Borza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri