Ieri, nu le-am dat bulgarilor curent electric; azi, bulgarii nu ne-au mai trimis gazele aşteptate

Data publicării:
gaze

Dăm caloriferele la maximum ca să rezistăm frigului! Aşa se face că am atins un record istoric la consumul de gaze naturale: peste 72 de milioane de metri cubi într-o zi. Surpriza a venit însă de la bulgari, care nu ne-au mai trimis astăzi gazele pe care le aşteptam. Refuzul vine la doar o zi după ce aceiaşi vecini ne-au cerut curent electric, dar nu i-am ajutat. Autorităţile române spun însă că nu există legătură între aceste refuzuri reciproce.

România a înregistrat un record istoric în ce priveşte consumul de gaze naturale: 72,4 milioane de metri cubi, din care 20% este gaz adus din Rusia. Trebuia să fie o zi istorică din alt motiv: prin conducta Giurgiu-Ruse urma să treacă aproximativ 100.000 de metri cubi de gaz, către ţara noastră. Schimbul dintre cele două ţări a luat o altă turnură.

Toma Petcu, ministrul Energiei: „Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgenţă pe furnizare de energie electrică pentru că au o problemă de sistem. Le-am comunicat vecinilor bulgari că nu putem să-i ajutăm”.

La o zi după această declaraţie a venit şi replica bulgarilor. Astăzi ar fi trebuit să importăm primele cantităţi de gaze din Bulgaria prin conducta care trece pe sub Dunăre. Dunărea este în această direcţie, iar metanul ar fi trebuit să ajungă aici, în această staţie de măsurare. Se pare că vremea grea a fost principalul motiv care a fost invocat şi de vecinii de la Dunăre pentru a opri aceste exporturi.

Ministrul Energiei susţine că nu există nicio legătură între aceste decizii.

Toma Petcu, ministrul Energiei: „Lucrurile astea sunt absolut normale într-o colaborare. Am explicat partenerilor bulgari şi au înţeles”.

Cu, sau fără gazele bulgarilor, autorităţile spun că vom face faţă gerului. Problemele însă nu sunt puţine. Debitul Dunării ar putea ajunge în zilele următoare la un nou minim, iar producţia de electricitate din Porţile de Fier ar trebui suplinită de hidrocentralele de pe lacurile de acumulare.

Debitul Dunării, aflat la jumătate faţă de o iarnă normală ar putea crea mari probleme şi hidrocentralelor. În plus, bucăţile de gheaţă care plutesc acoperă între 30 şi 90% din suprafaţa apei.

Centralele pe cărbune, cea mai sigură sursă de producţie au şi ele piedici. Deşi în cariere lignitul este suficient, în unele termocentrale acesta nu ajunge pentru că benzile transportoare au îngheţat.

Daniel Antonie, director Divizia Minieră CE Oltenia: „Funcţionăm la 2 milioane de tone pe lună, este maximul care se poate da la ora aceasta din cariere”.

Din cauza viscolului, se vor înmulţi şi penele de curent în special în zona Dobrogei şi Munteniei, avertizează ministrul energiei.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...