Importurile de gaze din Rusia, în creștere cu aproape 50%

Data publicării:
Gaze

Importul de gaze naturale din Rusia din luna noiembrie 2018 s-a majorat cu 45% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la un volum de 1,83 TWh.

Schimbările legislative repetate introduse în sectorul gazelor naturale, limitarea birocratică a prețurilor de vânzare își arată efectele, potrivit unui articol Profit.ro.

Importul de gaze naturale din Rusia din luna noiembrie 2018 s-a majorat cu 45% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la un volum de 1,83 TWh. Prețul de import a crescut la rândul său cu 40%, arată ultimele date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În urma adoptării mai multor acte normative care au majorat impozitarea în domeniul upstream și a plafonării prețului la gaze la 68 lei/MWh, companiile autohtone au avertizat că nivelul producției interne se va reduce considerabil.

Pe lângă declinul natural al producției, presiunea pe costuri, impusă de impozitarea majorată, și pe venituri, creată de plafonarea prețului gazelor, vor face ca mai multe zăcăminte să devină nefezabile din punct de vedere economic.

Guvernul a aprobat plafonarea până în primăvara lui 2022 a prețului de vânzare al gazelor naturale din producția internă de la producători la furnizori, urmând să se aplice plafoane diferite în funcție de tipul de consumator final al acestor gaze, casnic sau industrial, a anunțat consilierul de stat Darius Vâlcov după ședința de Guvern în care s-a adoptat OUG ce conține această măsură. Astfel, în cazul gazelor destinate populației, plafonul va fi de 68 lei/MWh, așa cum prevedea și varianta inițială a proiectului de OUG. Pentru consumatorii industriali, plafonul va fi impus prin revenirea la un mix sau "coș" de gaze, compus din gaze din producția internă și gaze din import, specific perioadei de dinainte de liberalizarea pieței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri