Sari la conținut
News Alert

Insolvența ELCEN, decisă astăzi în instanță

După ce, miercuri, RADET a intrat în insolvenţă, instanţa ar putea lua astăzi aceeaşi decizie şi în cazul ELCEN. Electrocentrale București speră să scape astfel de datoriile de peste 300 de milioane de lei pe care trebuie să le plătească Romgaz.

Consiliul de Administraţie al Elcen, companie controlată de Ministerul Energiei, a decisîn urmă cu trei săptămâni înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare situaţiei financiare a companiei şi după ce și RADET și-a cerut insolvența. 

Datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei. 

În 8 septembrie, Distrigaz Sud Reţele, filială a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, anunţa compania Elcen, care a susţinut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând din 10 septembrie.

În 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o înţelegere cu Elcen pentru plata eşalonată a datoriilor restante şi anunţa că va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei.

Elcen este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).