Gazele de la Marea Neagră ar putea rămâne la fund. Cresc taxele

Data actualizării: Data publicării:
2012_01_09_ptrom-exxon

Agenția de Resurse Minerale propune ca doar 30% din investițiile făcute să poată fi deduse la calculul profitului impozabil. Până acum pragul era de 60% iar aceasta este doar una din mai multe poropuneri prezentate Senatului de către Agenția menționată.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a transmis joi prin fax senatorilor din Comisia pentru buget o propunere care răstoarnă calculele pentru exploatările de gaze din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media.ro surse din Parlament. Propunerea ANRM vine pe fondul atacurilor lansate de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov – eminența cenușie a PSD în economie – la companiile străine care vor să investească în Marea Neagră.

Propunerea ar trebui discutată de senatori și deputați odată cu legea privind exploatările offshore, retrimisă de președintele Klaus Iohannis la Parlament. Legea a fost votată în forma propusă de Liviu Dragnea, o formă care a nemulțumit atât companiile petroliere, cât și ALDE, partenerul PSD din alianța de guvernare.

Pe scurt, propunerea ANRM, așa cum arată documentul atașat, produce următoarele două efecte majore:

– Crește impozitul suplimentar ce urmează a fi plătit de companiile care exploatează gazele din Marea Neagră (pe diferite trepte, în funcție de o grilă de prețuri, puteți vedea în document pragurile)
– Scade procentul cheltuielilor deductibile care vor fi luate în calcul la stabilirea impozitării. Astfel, propunerea ANRM arată că deducerea investițiilor poate ajunge la 30% din valoarea impozitului suplimentar, față de 60% în versiunea actuală a legii.

În urmă cu o săptămână OMV a promis investiții de aproximativ un miliard de euro, aceasta dacă România va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri