Iohannis: Informația privind vânzarea participației Exxon la Marea Neagră nu este reală

Data actualizării: Data publicării:
Coast Guard Attempts Burning Off Oil Leaking From Sunken Rig
Foto: arhivă Getty Images

Klaus Iohannis consideră că informația privind vânzarea participației Exxon din Marea Neagră nu este reală. Șeful statului a afirmat că România „va avea un cuvânt greu de spus”, iar inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru statul român.

„Inaugurarea gazoductului TurkStream nu este o problemă pentru România, fiindcă noi nu ne aprovizionăm pe această filieră. Și oricum aprovizionarea României nu este o problemă, este o chestiune rezolvată și care funcționează foarte bine. Pe de altă parte, sigur, vânzarea participației Exxon la Marea Neagră este o chestiune care ne preocupă. Însă, după opinia mea, această informație, ca să zic așa, care circulă în ultimele zile nu este una reală. Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacție. Oricum, aici este vorba de o tranzacție care ne privește, evident, și pe noi, și România va avea un cuvânt greu de spus aici”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută joi, la Palatul Cotroceni, potrivit Mediafax.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a recomandat companiei americane Exxon, într-o postare pe Facebook, să respecte legislația pe care au folosit-o când au intrat în proiectul din Marea Neagră, adica Hotărârea de Guvern pentru transferul de licență, precizând că operațiunile sunt o chestiune de securitate națională.

Premierul Ludovic Orban a precizat, marți la Digi24, că nu există negocieri cu Lukoil, însă compania rusă a cerut niște informații cu privire la exploatarea gazelor în Marea Neagră. El a mai spus că asta nu înseamnă că a fost luată o decizie de vânzare către Lukoil, fiind și alți investitori interesați să cumpere.

„De altfel, există un posibil consorţiu care să cuprindă OMV, Romgaz şi încă o altă companie, care poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie care să fie benefică”, a explicat Ludovic Orban.

ExxonMobil ar plănui să renunțe la toate operațiunile upstream pe care le are în Europa, inclusiv din Marea Neagră, ca parte a procesului accelerat de înstrăinare de active ce se ridică la o valoare de până la 25 de miliarde de dolari.

Planul, demarat în 2018, reprezintă cel mai mare program de vânzări de active petroliere și gazifere din ultimele decenii pentru Exxon, acesta incluzând și participații în proiecte de pe alte două continente, Asia și Africa. În România, Exxon are o cotă de 50% în proiectul de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră, perimetru în care are partener OMV Petrom.

Compania americană a transmis mai multe adrese unor investitori ce ar putea arăta interes pentru achiziția participației, printre care și Romgaz. Printre alte companii interesate și contactate de ExxonMobil pentru Neptun Deep ar fi și PGNiG, compania de petrol și gaze controlată de statul polonez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri