Iulian Iancu propune preț unitar de vânzare al gazelor la export

Data publicării:
Iancu_Iulian

Deputatul PSD, șef al Comisiei de industrii și Servicii a Camerei Deputraților, cere CSAT să analizeze propunerea sa de introducere a unui preț de vânzare unitar la exportul de gaze.

 Camera Deputaților a aprobat trimiterea către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a unei propuneri venite din partea deputatului PSD, Iulian Iancu, privind ”consolidarea unui preț de vânzare unitar al României privind exportul de gaze naturale”, potrivit unui document prezentat de Hotnews.ro.

Care sunt argumentele lui Iancu

În adresa trimisă, deputatul PSD susține că astfel s-ar asigura permanent cantitățile fizice necesare consumului intern și s-ar reduce dependența de Gazprom, în prezent singura sursă de import a României. Ținta deputatului este rezerva de gaze naturale ce vor fi exploatate din Marea Neagră și posibilitatea utilizării acestora pentru consum intrern la prețul unitar menționat. Mai mult, anterior deputatul a insistat pentru comercializarea tuturor gazelor exploatate în România pe o singură bursă, de stat, anume OPCOM. Porpunerea lui Iancu a trezit nemulțumirea Bursei Române de Mărfuri (BRM) entitate privată unde se tranzacționează cea mai mare parte a gazelor din România.

Propunerea lui Iancu riscă să trezească critici din partea altor specialiști în energie. Unii au atras atenția că tranzacționarea gazelor la OPCOM, la prețuri făcute public, va vulnerabiliza România deoarece Gazprom va obține astfel informații esențiale și va putea jongla propriile prețuri.

În al doilea rând, obligând investitorii din Marea Neagră (Exxon, OMV Petrom) să își vândă gazele extrase la prețurile unice menționate, aceștia ar fi lipsiți de posibilitatea livrării gazelor la prețurile și către cumpărătorii preferați de ei. De aceea propunerea lui Iancu riscă să arunce în aer exploatările de gaze din Marea Neagră și, deși deputatul pretinde că este o armă de apărare împotriva Gazprom, să subjuge de fapt România comerciantului rus.

Iancu susține însă că propunerea sa vine în sensul cerințelor șefului Executivului european, Jean Claude Juncker, de a ”elimina barierele fizice și comerciale la exportul de gaze naturale”.

Iancu a fost acuzat recent de către președintele PNL, Ludovic Orban, că ar fi omul Gazprom, motiv pentru care deputatul PSD și-a dat în judecată adversarul politic. Iancu a intrat în conflict și cu Răzvan Nicolescu, reputat specialist în domeniu și fost ministru al Energiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri