La Cernobîl se va produce din nou energie

Data publicării:
cernobil

La trei decenii de la explozia de la Cernobîl, ucrainenii încearcă să lase în urmă trecutul. Chiar pe locul centralei nucleare, lângă sarcofagul care protejează lumea de radiaţiile emise din reactorul 4, au apărut sute de panouri solare. În loc de energie atomică, ele vor produce în curând una curată, nepoluantă. În afara echipelor de întreţinere care stau cât mai puţin acolo şi numai dacă este nevoie de o intervenţie directă, totul va fi controlat de la distanţă. Centrul de comandă al viitoarei centrale solare de la Cernobîl este tocmai în Germania.

Jonah Fisher, corespondentul BBC în Ucraina: Vă rog să-mi permiteţi să vă explic exact unde suntem: acea structură metalică, aflată la 100 de metri în spatele meu, acoperă reactorul 4 de la Cernobîl, care a explodat în 1986.

La 32 de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume, zona din jurul Cernobîlului este încă nelocuibilă în mare măsură. Însă guvernul de la Kiev vrea să depăşească momentul dezastrului.

Jonah Fisher, corespondentul BBC în Ucraina: De ce ai construi o centrală solară în cel mai radioactiv loc din lume? Nu te îngrijorează să fii atât de aproape de reactorul nuclear?

Evgheni Variaghin, administratorul centralei solare: Nu neapărat. În primul rând suntem susţinători ai energiei solare şi vrem să readucem această centrală în folosul oamenilor, pentru că momentan zona este nelocuibilă de 32 de ani, această regiune nu poate fi folosită în niciun scop, în afară de panourile solare.

Aleksandr Kobyak, inginer: Nu putem locui aici, dar putem munci. La fel ca atunci când lucrezi într-o mină sau într-un deşert.

Sistemul de panouri solare va folosi parţial reţeaua electrică a vechii centrale. Când va porni, noua centrală solară va genera un megawatt, adică energie suficientă pentru două mii de locuinţe. După extindere, programată în anii următorii, capacitatea va fi de 1,2 gigawaţi, adică mai multă electricitate decât producea reactorul distrus în 1986. Între timp, acesta este supravegheat constant.

Oscar McNeil, manager: Ne aflăm în interiorul arcului care alcătuieşte sarcofagul. Zona în care ne aflăm este relativ sigură, purtăm aceste măşti speciale pentru a nu inhala particule de praf contaminat. Ceea ce vedeţi aici în faţă este structura iniţială construită peste reactorul distrus.

Bilanţul oficial al catastrofei din 1986 este de 4.000 de morţi, dar este contrazis şi acum de diferite organizaţii neguvernamentale, care spun că numărul deceselor care au legătură cu expunerea la radiaţii s-ar apropia de un milion.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri