Mai puțină poluare: 1,9 miliarde euro, investiții necesare în termocentrale

Data publicării:
termocentrale

Toate termocentralele pe cărbune din România vor necesita modernizări pentru a se conforma noilor standarde de emisie mai restrictive, conform raportului Greenpeace “Noi standarde de emisii - O nouă realitate pentru sectorul energetic pe cărbune” .

Anul 2017 a adus noi reglementari privind emisiile industriale. Uniunea Europeană tocmai a adoptat o nouă legislație menită să protejeze sănătatea cetățenilor săi prin reducerea poluării emise de industria energetică.

Reglementările se referă la reducerea unor poluanți, cum ar fi particulele în suspensie, oxizii de azot, dioxidul de sulf și mercurul, care sunt nocive pentru sănătatea umană. Noile reglementari sunt mai restrictive decât cele din prezent, iar procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt înăsprite odată la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui să se conformeze prin investiții în modernizare iar termenul limită este 2021.

Grupurile energetice vor fi nevoite să determine viabilitatea economică a continuării procesului de modernizare, ținând cont de înăsprirea recurentă a standardelor de emisie, dar și de vechimea termocentralelor românești. Marea majoritate (peste 85%) a termocentralelor din România sunt mai vechi de 30 de ani și au ajuns la limita duratei de viață estimate, susține Greenpeace. Organizația susține necesitatea reorientării spre proiecte de investiții în energie verde. Multe astfel de proiecte, cum ar fi construirea de microhidrocentrale, duc la distrugerea râurilor pe care sunt amplasate și a faunei și florei dion zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri