Sari la conținut

Mandate putrede pentru șefii Hidroelectrica

După ce a reușit cu greu să scape de contractele de livrare a energiei către firme căpușă, gigantul de stat Hidroelectrica se află în fața unei alte situații riscante. Fondul Proprietatea, acționar al companiei, spune că noile contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica cresc riscul un practici de corupție.

Contractele de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, propuse de Ministerul Energiei, cresc riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, se arată într-un comunicat de presă al Fondului Proprietatea remis, miercuri, informează Agerpres.ro.

"Fondul Proprietatea își exprimă indignarea și surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior", se arată în document.

FP precizează că, potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligațiilor de neconcurență, conflict de interese, abținerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidențialității informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

În opinia Fondului, acest lucru sporește foarte mult riscul de corupție în compania energetică, lucru ce i-ar putea afecta performanțele prezente și viitoare.

"Noul contract de mandat creează un precedent extrem de periculos, permițând membrilor Consiliului să dețină poziții în conducerea sau în consiliile altor companii energetice. Această situație deschide practic Cutia Pandorei și ridică îngrijorări serioase cu privire la determinarea și responsabilitatea de a acționa în cel mai bun interes al companiei și de a nu folosi poziția de membru în Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale", a declarat Greg Konieczny, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

La rândul său, Johan Meyer, Co-CEO și Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, susține că modificarea va duce la tolerarea poziției altui membru al Consiliului ca director general adjunct al unei companii energetice, care este un competitor direct al Hidroelectrica.

"Înțelegem că modificările Ministerului Energiei par a fi anume făcute pentru a permite unui membru propus pentru Consiliul Hidroelectrica să își accepte mandatul, după ce, în primă instanță, el a refuzat numirea din cauza conflictului de interese, întrucât deținea o funcție similară în consiliul altei companii energetice. De asemenea, renunțarea la obligațiile de neconcurență duce la înlăturarea altui caz flagrant de conflict de interese. În esență, modificarea va duce la tolerarea poziției altui membru al Consiliului ca director general adjunct al unei companii energetice, care este un competitor direct al Hidroelectrica. Nu poți servi două sau mai multe interese divergente sau mai mulți stăpâni' în același timp", a precizat Meyer.

Greg Konieczny a mai arătat că aceste acțiuni pot afecta în mod negativ interesele Hidroelectrica și ale acționarilor săi, "lăsând ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție și apariției altor „băieți deștepți” care vor secătui resursele Hidroelectrica".

Ministerul Energiei propune prelungirea mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere cu încă patru luni, potrivit convocatorului Adunării Generale a Acționarilor companiei, care va avea loc pe 3 august.

Persoanele propuse de minister sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurențiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuțeanu, Andreea Negru-Ciobanu.

De asemenea, Fondul Proprietatea, acționarul minoritar, o propune pe Oana Truță ca reprezentant în Consiliul de Supraveghere.

Actualul Consiliu de Supraveghere a fost ales în luna aprilie tot cu un mandat provizoriu de patru luni, urmând să fie demarate procedurile de selecție a noi administratori cu mandat întreg de patru ani, în conformitate cu ordonanța privind guvernarea corporativă în companiile de stat.

În urmă cu o lună, Fondul Proprietatea a cerut revocarea a patru membri din Consiliul de Supraveghere, care ar fi fost de acord cu numirea unui nou membru al directoratului fără un proces de selecție transparent.

Cei patru pe care Fondul dorea să îi revoce sunt: Ioana Andreea Lambru, Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gambuțeanu și Andreea Negru Ciobanu. Aceștia se regăsesc și pe lista cu propuneri ale ministerului care va fi discutată în AGA din 3 august.

Într-un comunicat, reprezentanții Fondului enumeră neregulile săvârșite de acești patru membri ai CS: nu a existat un raport de evaluare asupra activității membrului Directoratului care ar urma să fie revocat din funcție, Petronel Chiriac, și nicio analiză pentru justificarea acestei decizii; unul dintre membrii Consiliului, Andreea Negru Ciobanu, a propus un nou membru al Directoratului prin simpla aducere la cunoștință Consiliului de Supraveghere a unui CV al candidatului (Adrian Constantin Volintiru); cei patru membri ai Consiliului au ignorat și încălcat în mod deliberat Codul de Etică al Hidroelectrica, care precizează că 'promovarea/recrutarea personalului trebuie să se facă într-o manieră transparentă, luând în considerare experiență profesională și integritatea necesare'.

Pe aceeași temă