Marcel Boloș propune supraimpozitarea celor care comercializează energia: „Este o soluţie mai mult decât morală”

Data publicării:
marcel bolos
Marcel Boloș. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri, la Digi24, că autorităţile lucrează la un sistem de supraimpozitare pe lanţul producători-furnizori, traderi de energie, o soluţie „mai mult decât morală”, care va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare a energiei.

Marcel Boloș a spus că, pe o parte, statul încasează mai mulți bani în această „perioadă în care această creştere a preţului la utilităţii, dar şi a costurilor în general şi a inflaţiei generează un plus de venituri la bugetul de stat. E un procent care acoperă parţial zona aceasta de compensări care ar urma să fie suportate din bugetul de stat”.

„Pe de altă parte, se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar şi speculativ. Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare şi după aceea măsurile compensatorii ar avea sursă de venit şi o sursă de finanţare. Ar fi oarecum nedrept în această perioadă ca aceste acumulări de capital formate pe lanţul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital şi să nu fie impozitate. Eu cred că este o soluţie mai mult decât morală şi o soluţie binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare şi efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă. Şi, cred eu, că este o chestiune de normalitate”, a mai declarat Marcel Boloş la Digi24.

Întrebat dacă e posibilă reglementarea pieţei, în condiţiile în care energia este deja vândută, ministrul a răspuns că este foarte complicat mecanismul prin care să se încerce reglementarea zonei de comercializare a energiei, energie care de fapt e tranzacţionată.

„Colegii din Ministerul Energiei şi Coaliţia gândesc aceste măsuri pe cele două paliere, pe de o parte de compensare a populaţiei şi a consumatorilor non-casnici, pe de altă parte de a găsi sursele de finanţare pentru a acoperi efortul pe care Guvernul României îl face în această perioadă”, a mai precizat Boloş.

Partenerii noștri