Ministrul Energiei: Avem o capacitate mai mare de extracție de gaze naturale. Iarna aceasta va fi ca cele trecute

Data actualizării: Data publicării:
conductă de gaze naturale
Conductă de gaze naturale. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, că România nu este în pericol să rămână fără necesarul de gaze naturale când temperaturile vor atinge cele mai scăzute valori în această iarnă, deoarece extracția de gaze naturale din depozite este mai mare ca anul trecut. Totodată, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că nu există semnale că alţi mari producători s-ar afla în situaţia Azomureş, care a anunţat că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze şi energie electrică.

Întrebat dacă poate fi asigurată aprovizionarea cu gaze naturale a marilor consumatori în februarie, lună în care anul trecut consumul a fost mare, având în vedere că nu se mai importă din Ucraina, ministrul Energiei a răspuns:

„Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută, ca și acum două ierni, ca și acum trei ierni, pentru că aceeași capacitate de extracție, ba din contră, mai mare o avem acuma de gaze naturale din depozite decât iarna trecută.

Singura diferență e că nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, de intrare, iar după părerea noastră și a altor colegi de-ai mei din statele membre (UE) este că este o modalitate de a sensibiliza piața și a ține prețul sus”.

Virgil Popescu spune că România nu importa gaze prin Isaccea, ci prin Negru Vodă și prin Ungaria. „Nu vorbim de Ucraina. Negru Vodă are suficientă capacitate”.

„Cu toții știm motivul creșterii gazelor naturale. Este o speculație pe piața gazelor naturale făcută de către Federația Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina. Se presează operaționalizarea conductei Nord Stream 2.

Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu probabil pornirea conductei Nord Stream 2 prețurile vor scădea. Așa se vede și pe piața Futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene. Prețurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară și chiar iarna anului viitor”, a mai declarat Popescu.

Ciucă: Nu există semnale că alţi mari producători s-a afla în situaţia Azomureş

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu există semnale în momentul de faţă că alţi mari producători s-a afla în situaţia Azomureş, care a anunţat, luni, că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

„Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, cu ministrul Agriculturii, pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli.

Ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi, desigur, împreună vom găsi soluţii.

Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează şi cred că ministrul Energiei poate să dea mai multe detalii tehnice legate de modul în care vom găsi soluţii împreună cu Azomureş să reporneaască producţia”, a spus Ciucă într-o conferinţă de presă susţinută la Bilciureşti, în judeţul Dâmboviţa.

Întrebat dacă şi alţi producători s-ar afla într-o situaţie similară celor de la Azomureş, premierul a spus că, până în momentul de faţă, nu există astfel de semnale, conform Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la prezentarea proiectului şi recepţia Staţiei de uscare gaze naturale - Grup 145 la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa. La eveniment au fost prezenţi şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat luni că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică și avertizează că se așteaptă ca situația să devină „critică” în primele luni ale anului viitor.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...