Ministrul Energiei: Noua schemă de plafonare și compensare a facturilor la energie nu se aplică retroactiv

Data actualizării: Data publicării:
Man with bill and stack of coin on business office table vintage style
Foto: Profimedia Images

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, marți, după ședința de guvern, că noile măsuri de compensare și plafonare a facturilor la energie nu se aplică retroactiv, așa cum ceruseră PSD în coaliție. Măsurile adoptate astăzi se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie.

„Față de categoriile care erau înainte în lege – spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am lărgit această schemă pentru aproape toți consumatorii non-casnici, cu excepția celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanța 81 de o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro și pentru ei suntem în discuții cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă.

CET-urile nu beneficiază de acest preț plafonat, pentru că în această lege 259 de aprobare a ordonanței au o schemă de ajutor.

Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligați să refacă toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii”, a declarat Virgil Popescu.

„Eu mi-aș fi dorit și tot am anunțat ca această ordonanță, dacă am putea s-o aplicăm și pe noiembrie și pe decembrie. Astăzi am mai întrebat odată în ședința de guvern. A fost un răspuns foarte clar al Ministerului Justiției: nu putem s-o facem retroactiv. Dacă s-ar putea, credeți-mă că toți am fi făcut acest lucru”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Acesta a precizat că furnizorii sunt obligați prin lege să recalculeze și facturile pe ianuarie, dacă sunt emise eronat.

Guvernul a aprobat marți Ordonanța de Urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Măsurile se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie. Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. (n.red. indiferent de consum).

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse. 

„Pentru consumatori non-casnici și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, a aunțat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

Ministrul Energiei anunțase anterior că plafoanele și compensarea se vor aplica de la 1 februarie, însă PSD a cerut să se aplice retroactiv și pe luna ianuarie. Între PSD și PNL au apărut tensiuni în legătură cu perioada de aplicare a OUG.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri