Video Ministrul mediului, despre redeschiderea centralelor pe cărbune: Nu este o soluție propusă de noi. O acceptăm într-o situație de criză

Data publicării:
tanczos barna vorbeste despre redeschiderea centralelor pe carbune la Digi24
Ministrul mediului, Tanczos Barna, face precizări despre redeschiderea centralelor pe bază de cărbune Foto: captură video Digi24

Cu un război în Europa și cu dependență din punct de vedere energetic, aproape toate statele caută soluţii pentru reducerea importurilor de gaze şi ţiţei din Federația Rusă. Și România caută soluții, a spus joi la Digi24 ministrul mediului, Tanczos Barna, care este de părere că, între altele, România va trebui să repornească termocentralele pe bază de cărbune, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp.

„Nu este o soluție propusă de noi, de Ministerul Mediului. Este o soluție pe care o acceptăm pentru că suntem într o situație de criză, suntem într-o situație în care la granițele României este un război și unde resursele energetice au fost afectate de această situație critică. Este o situație pe care o conștientizăm, o acceptăm pentru că nu avem altă soluție și căutăm soluții pe termen scurt. Doar pe termen scurt putem să acceptăm ca aceste resurse care pun o presiune foarte mare pe mediu să fie reactivate. Liniile directoare rămân neschimbate. Pe termen lung trebuie să renunțăm la cărbune și trebuie să venim cu resurse alternative prietenoase cu mediul”, a subliniat ministrul mediului într-o intervenție la Digi24.

„Nu s-a stabilit încă o perioadă, în momentul de față vorbim de luni de zile, în niciun caz nu mă gândesc la perioade mai lungi și vedem ce se va întâmpla în această perioadă în care toate domeniile, toate ministerele, mai ales Ministerul Energiei împreună cu companiile specializate, caută soluții de creștere a capacităților de producție”, a precizat Tanczos Barna, întrebat pe ce perioadă ar putea funcționa din nou centralele pe cărbune.

Vor fi pornite numai centralele pe cărbune care au instalații cu ardere autorizată

„Având, însă, în vedere situația critică în care se află toată Europa în urma acestui război trebuie să căutăm și variantele de continuare a producției în  acele termocentrale care funcționează pe cărbune”, a mai spus ministrul mediului. „Vorbim strict de acele grupuri care sunt autorizate din punct de vedere mediu, nu vorbim de repornirea unor centrale care nu au autorizație de mediu sau care au fost închise din acest motiv”, a precizat Taczos Barna.

„Vorbim de Turceni, de Rovinari, de Craiova, de acele grupuri de producție unde capacitatea nu a fost exploatată sau nu este astăzi exploatată la maxim din cauza lipsei de materie primă, de cărbune, care nu s-a mai exploatat în acel regim în care s-a preconziat acum cinci ani sau zece ani. Acolo, companiile de specialitate vor crește capacitățile de producție, astfel încât să ne apropiem de capacitatea maximă a acestor instalații de ardere autorizată”, a arătat ministrul.

Centralele care au dus la acel infringement pe care România îl are de la Comisia Europeană pe mediu, cele două centrale pe cărbune care au fost închise în 2021, rămân închise.  Grupurile despre care vorbim, unde se va crește capacitatea de producție, au autorizații de mediu, sunt monitorizate și sunt autorizate până la capacitatea maximă, a subliniat Tanczos Barna.

„Sper din tot sufletul ca această criză să dureze foarte puțin, sper ca presiunea asupra mediului să fie doar pe o perioada scurtă și în această perioadă să găsim soluții de creștere a capacităților pe alte resurse pe gaz, pe hidro, prietenoase cu mediul, pe resurse regenerabile”, a adăugat Tanczos Barna.

Citiți și: Minele din Valea Jiului şi-au revenit şi produc circa 1.000 de tone de cărbune pe zi

Cât mai multe capacități de producție pe hidro, până la sfârșitul anului

„Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, cele mai importante măsuri care trebuie luate se referă la simplificarea procedurilor și urgentarea investițiilor pentru finalizarea acelor investiții care vor aduce un supliment de capacitate de producție pe hidrocentrale, în acele zone unde ele sunt foarte aproape de fnalizare. Vorbim de investiții finalizate în proporție de 98-99 la sută. Acolo trebuie să găsim soluțiile de finalizare în cel mai scurt timp și chiar anul acesta să fie pornite cât se poate de multe capacități de producție pe hidro. Este o resursă regenerabilă, o resursă care protejează mediul prin producere de energie regenerabilă”, a declarat Tanczos Barna.

El a mai spus că există un plan de investiții - care va fi pus în practică prin Ministerul Mediului și prin Ministerul Energiei - pentru energia produsă prin panouri fotovoltaice, inclusiv pentru creșterea capacităților la nivel rezidențial. AFM-ul (Administrația pentru Fondul de Mediu) este instituția care finanțează și care va avea la dispoziție un miliard de euro până în 2024, buget pentru creșterea independenței totale sau relative a gospodăriilor față de sistemul național. 

O nouă strategie de stocare a gazului natural

Pe de altă parte, ministrul recunoaște că sunt foarte multe investiții nu pot fi finalizate până la debutul sezonului rece și tocmai de aceea, inclusiv la nivel european, se face o nouă strategie de stocare a gazului natural pentru perioada de iarnă.

„Se fac noi strategii și noi planuri pentru această nouă perioadă de criză, România sunt convins că va fi pregătită pentru următorul sezon rece cu suficiente stocuri atât gaz, cât și alte stocuri, dacă este nevoie, pentru a face față provocărilor”, a spus Tanczos Barna.

 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri