Newsweek: Cum poate Azerbaidjanul să înlocuiască Rusia pe piața energetică a UE după summit-ul de la Chișinău

Data publicării:
Natural gas pipeline as a euro symbol
Foto: Profimedia Images

Chișinăul va găzdui, la 1 iunie, Summit-ul Comunității Politice Europene. Aici au fost invitați 47 de șefi de state și lideri ai Uniunii Europene care vor discuta despre probleme globale legate de războiul din Ucraina, securitatea energetică a Europei și diversificarea resurselor energetice. Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz pentru Azerbaidjan, care devine astfel cel mai mare partener al Uniunii Europene pentru a înlocui Rusia pe piața energetică europeană, scrie Newsweek.

Agenția de presă Reuters notează că la Chișinău este așteptată semnarea unui acord de pace între Azerbaidjan și Armenia.

În ciuda încercărilor Moscovei și Teheranului de a perturba procesul de negociere, remarcate de Wall Street Journal, Baku, cu participarea activă a Bruxelles-ului și Washingtonului, depune eforturi pentru a normaliza relațiile cu vecinul său și pentru a deschide rute regionale de transport. În primul rând, acesta se referă la proiectul Coridorului Zangezur.

Odată cu deschiderea sa, Uniunea Europeană va primi o rută de transport directă spre China, ocolind Rusia - prin Turcia, Azerbaidjan, Marea Caspică și Asia Centrală.

În ultima perioadă, mai ales după invazia rusă în Ucraina, Azerbaidjanul a devenit una dintre principalele țări prin care se realizează înlocuirea resurselor energetice rusești pe piața europeană.

Baku furnizează petrol și gaze către România, Croația, Bulgaria, Republica Cehă, Austria, Germania, Grecia, Spania, Irlanda, Portugalia și Italia. Negocierile sunt în desfășurare cu Moldova, Ungaria și Albania.

În 2022, volumul livrărilor de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană a ajuns la 12 miliarde de metri cubi, iar până în 2027 Baku intenționează să dubleze această cifră. 

Rolul special al Azerbaidjanului ca furnizor de încredere de resurse energetice necontrolate de Rusia a fost remarcat de mulți alți lideri europeni și organizații internaționale. Cancelarul german Olaf Scholz declara că „Azerbaidjanul este un partener de o importanță majoră pentru Germania și UE”, în timp ce Comisia Europeană transmitea că Azerbaidjanul este „un partener cheie pentru UE în eforturile de a elimina treptat combustibil fosil din Federația Rusă.”

Datorită gazoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan, a cărei construcție a fost susținută de SUA și Marea Britanie, Azerbaidjanul are din 2006 o rută de transport petrolier independentă de Kremlin. Prezența unei astfel de infrastructuri este de o importanță decisivă pentru politica energetică independentă a Baku, în interesul Uniunii Europene.

Citește continuarea pe Newsweek.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri