OPEC și Rusia vor să reducă producția de petrol. Prețul barilului ar putea crește

Data publicării:
Sondă petrolieră.
Sondă petrolieră. Foto: Profimedia Images

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi 10 producători, printre care şi Rusia, vor decide probabil miercuri, la Viena, o reducere a producţiei de petrol, într-un context complex în care se combină scăderea preţurilor, îndoielile privind evoluţia cererii, problemele de producţie şi sancţiunile asupra petrolului rusesc, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

După mai bine de doi ani de reuniuni virtuale, determinate de pandemie, cele 23 de ţări ale alianţei OPEC+ au miercuri prima reuniune ministerială în format fizic, ceea ce arată determinarea de a transmite pieţelor un semnal clar de forţă.

Deşi miniştrii care au ajuns marţi la Viena nu au vrut să anticipeze ce se va întâmpla, analiştii şi mass-media specializate estimează că reducerea producţiei va avea un sprijin amplu.

Mai puţin clar este cât de mare va fi, speculaţiile mergând de la 500.000 la 2 milioane barili pe zi, o cifră ce ar reprezenta 2% din furnizarea globală actuală.

Discuţiile privind reducerea producţiei vin într-un moment în care preţurile petrolului au scăzut cu 25% faţă de cele din iunie.

În plus, persistă îndoielile legate de evoluţia cererii, în special în China, unul dintre cei mai mari consumatori de petrol, care impune restricţii şi izolare în unele oraşe din cauza reapariţiei focarelor de Covid 19.

Totodată, incertitudinea continuă să marcheze previziunile privind creşterea economiei mondiale, şi, ca atare, a consumului de petrol.

De asemenea, există probleme şi pe cealaltă parte a lanţului, respectiv la furnizare. OPEC+ nu poate să îndeplinească actualele cote de producţie şi din cele 23 de ţări ale grupului doar Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au capacitatea de a creşte mai mult producţia.

Johannes Rauball, de la agenţia de analiză energetică Kpler, a estimat, în declaraţiile pentru EFE, că OPEC+ a produs în septembrie cu 4,1 milioane de barili mai puţin faţă de obiectivul stabilit pentru această lună.

În acest context, o serie de analişti cred că decizia G7, care grupează ţările cele mai bogate, de a impune un plafon la preţul petrolului rusesc, şi planurile Uniunii Europene de a face acelaşi lucru, au avut un efect de consolidare a alianţei între OPEC şi Rusia.

Producătorii văd acest plafon drept un precedent periculos al ţărilor consumatoare de a încerca să controleze preţurile.

De fapt, printre deciziile care se vor lua miercuri ar putea fi inclusă şi cea ce prelungire dincolo de finele anului a alianţei între OPEC şi cei zece producători, care s-a creat în 2016.

În paralel, Statele Unite continuă să facă presiuni asupra aliaţilor săi din Orientul Mijlociu, membri ai OPEC, precum Arabia Saudită şi Kuwait, să nu reducă producţia, o strategie care a început în iulie, când preşedintele Joe Biden a vizitat Riad, mai scrie EFE.

Potrivit CNN, Guvernul american a ţinut legătura cu oficiali din aceste ţări pentru a le cere să nu reducă furnizarea de petrol, considerând că o scădere ar provoca o escaladare a preţurilor şi un şoc pentru economie, care ar putea să-i aducă prejudicii în contextul alegerilor ce vor avea loc în noiembrie, prin care se va reînnoi o parte din puterea legislativă.

Partenerii noștri