Sari la conținut

Petrom a ajuns să funcționeze cu petrol de import

OMV Petrom, singurul producător semnificativ de petrol din România, a ajuns să recurgă la importuri pentru a alimenta rafinăria din ţară, care, în mod tradiţional, folosea doar petrol autohton. Declinul producţiei este de neoprit.

OMV Petrom a importat circa 400.000 de tone de ţiţei în prima jumătate a acestui an, pentru a alimenta rafinăria Petrobrazi, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al companiei, potrivit Economica.net. "În ciuda eforturilor noastre, producţia scade, şi uneori suntem nevoiţi să importăm ţiţei, pe care e bine să le faci printr-o firmă de trading", a declarat Mariana Gheorghe, răspuzând la o întrebare legate de banii plătiţi de companie către OMV Supply and Trading Limited, divizia de trading a grupului OMV, adică 693 de milioane de lei, în prima jumătate a anului.

"Am importat 400.000 de tone de ţiţei în şase luni ale anului, pentru a compensa lipsa de ţiţei de la divizia noastră de upstream în condiţiile în care rafinăria noastră a avut creştere de capacitate" a spus Mariana Gheorghe.

Producţia de ţiţei a companiei, care în mod tradiţional asigura necesarul rafinăriei Petrobrazi, nu a mai fost suficientă de data asta, în condiţiile unei creşteri a capacităţii de rafinare. În România, producţia de ţiţei şi condensat a scăzut cu 5% faţă de nivelul întregistrat în primele şase luni ale anului trecut, până la 12.5 milioane de barili, "în principal din cauza declinului natural La o conversie de circa 7 barili la tonă, rezultă că importurile au însumat echilamentul a aproximativ 20% din producţia companiei.

Declinul producţiei din România, ţară din care se extrage petrol de mai mult de o sută de ani, pare de neoprit. Dacă acum câţiva ani, ţinta Petrom era conservarea unei producţii de 200.000 de barili pe zi, prin noi descoperiri sau redezvoltarea zăcămintelor existente, producţia din România a ajuns acum la 161.000 de barili de petrol pe zi.

Compania a identificat câteva zeci de zăcăminte pe care ar dori să le vândă, dar momentan se testează piaţa, a declarat Mariana Gheorghe. 
"Am identificat mai multe zăcăminte mici ca producţie sau mari ca şi costuri. Acestea sunt puse pentru testarea pieţei, dacă este sau nu este interes să cumpere zăcăminte mici. Abia am lansat acest proces. Sunt câteva zeci de zăcăminte şi vom putea spune exact care va fi pachetul în funcţie de apetitul care este în piaţă", a spus Gheorghe. 

Importurile Petrom sunt incurajate și de prețurile mici ale țițeiului pe piața mondială. Utilizarea țițeiului de import poate fi mai ieftină decât folosirea țițeiului autohton, din rezerve aproape epuizate, cu costuri mai mari de extracție.