Plafoanele la energie se vor aplica tot pentru consumul de anul trecut. Guvernul spune că în februarie se va face regularizarea

Data publicării:
Contor de energie electrică.
Foto: Getty Images

Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanță de urgență care reglementează piața energiei electrice. Pe lângă acest mecanism stabilit de executiv, în Parlament va fi modificată săptămâna viitoare și Ordonanța 119, adoptată de guvern în luna septembrie, care stabiliște plafonele și care va fi completată cu un preț fix maxim de 1,3 lei/kWh pe care îl vor plăti cei care depășesc 255 de kWh/lunar, precum și industria mare.

Totuși, raportarea la consumul de 255 de kWh pentru care se aplică plafoanele de 0,68 lei (sub 100 kWh), respectiv 0,8 lei/kWh, se va face tot la consumul mediu lunar din anul anterior. 

Secretarul general al Guvernului Marian Neacșu a explicat vineri că „este foarte complicat și foarte greu să ne raportăm la consumul lunar” actual.

„Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, a declarat Marian Neacșu.

Cum se vor calcul facturile în funcție de consum

De asemenea, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat cum se vor calcula facturile, în funcție de consum.

„Până în 255 kWh este 80 de bani, peste 255 kWh, dar până în 300 de kWh această diferență se plătește la 1,3 lei, dacă ești într-o tranșă de consum peste 300 kWh întreaga valoare este la 1,3 lei/kWh”, a declarat ministrul energiei.

Toate acestea sunt prețuri finale, prețuri cu TVA.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri