Planurile OPEC, stricate de americani

Data publicării:
sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15-1
Foto: Gulliver/GettyImages

Degeaba a strâns robinetul OPEC - petrolul e iarăşi în scădere de preţ. Pe piaţa americană, barilul a intrat sub 50 de dolari. Americanii storc iarăşi petrol din piatră seacă, adică din şist. Şi acum e vremea în care vom simţi (sau ar trebui să simțim) întoarcerea şi la pompă. Deja preţurile sunt în reducere.

OPEC trebuie să tragă mai tare, dacă vrea să scumpească petrolul. Barilul a căzut joi sub pragul de 50 de dolari în America, iar brentul la Londra era undeva pe la 52 de dolari. Preţurile scad, fiindcă sondele de petrol de şist din Statele Unite au reintrat rapid în producţie, iar stocurile de acolo au atins recordul istoric săptămâna trecută. Este exact scenariul de care se temea OPEC - că odată ce taie producţia pentru a urca preţurile, americanii vor produce mai mult şi preţul pică la loc.

Viteza de reacţie, însă, pare să-i fi surprins. Reprezentanţii OPEC au spus în trecut că în cazul în care supraoferta de petrol nu dispare, vor trebui să vină cu o nouă reducere a producţiei, dar de la vorbă la faptă pare să fie cale lungă.

Saudiţii se plâng deja că ei au făcut cele mai mari tăieri, aşa că ar fi bine să coopereze şi ceilalţi. Ar putea fi prima săgeată aruncată într-un nou război intern al OPEC. Şi pentru prima rundă de tăieri s-a bătut palma foarte greu. Acum, că americanii contrabalansează orice efort de reducere a producţiei, unii membrii OPEC ar putea considera că sacrificiile nu merită făcute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri