Preţul energiei electrice de pe piaţa spot din România a ajuns la cel mai mare nivel din istorie

Data publicării:
Transelectrica

Preţurile de tranzacţionare de pe piaţa spot a energiei electrice, cu livrare mâine, 19 ianuarie, au ajuns la la nivelul de 500 de lei/MWh, cel mai mare din toate timpurile, potrivit unor surse din sectorul energetic.

Transelectrica

Piața spot este componenta pieței concurențiale pe care energia electrică este tranzacționată prin licitație. Preţurile de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energia livrată în orele de vârf mâine seară au ajuns la nivelul de 500 de lei/MW, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei de Energie (OPCOM), informează Economica.net.

Acest preţ este valabil pentru tranzacţiile cu energie care va fi livrată în intervalul orar 17-20 inclusiv. Volumul total tranzacţionat la acest preţ se ridică la circa 12.800 MWh.

Piaţa nu oferă date despre cine vinde sau cine cumpără această energie şi nici unde se consumă, dar, potrivit unor surse din domeniul energetic, cea mai mare parte a energiei electrice este exportată, în special în Ungaria, care se confruntă cu un deficit de electricitate, şi unde preţurile pe piaţa spot sunt şi mai mari. Astfel, în acelaşi interval de timp în care preţul de pe PZU în România este de 500 de lei (111 euro), pe piaţa din Ungaria preţurile variază între 116 şi 128 de euro MWh.

Mai mult, toată capacitatea de transfer pe relaţia cu Ungaria, de 330 MW,  este ocupată, mâine, între orele 10 şi 21.

Cei care câştigă bani din această situaţie sunt producătorii români de energie. La orele prânzului, miercuri, producţia de energie electrică a României era de circa 10.200 MW, consumul naţional era de 8.834 MW, iar exporturile se ridicau la 1.377 MW, ceea ce ar fi echivalentul producţirei centrale nucleare de la Cernavodă. Mai mult de o treime din producţie era asigurată de centralele pe cărbune, turbinele eoliene şi centralele pe hidrocarburi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri