Prețul energiei pe bursă, la un nou maxim istoric

Data publicării:
energie

Furnizorii de energie electrică cer urgentarea investigaţiei anunţată de autorităţi, în cazul tranzacţiilor suspecte de pe bursa de energie. Cotaţiile rămân în continuare ridicate, astăzi fiind înregistrat un nou maxim istoric.

Miercuri prețul pe bursă a fost de 680 de lei/MWh, iar energia care va fi livrata mâine are cea mai mare cotație la 657 de lei/MWh.

AFEER solicită ANRE să urgenteze analiza anunțată, să identifice cauzele și să anunțe public, conform prevederilor legale, dacă au existat distorsiuni și vinovați.

Preţul a ajuns la valori neobişnuite şi de nesuportat, chiar şi dacă se ia în calcul gerul, consumul ridicat, lipsa apei şi preţurile mari şi de pe alte burse europene.

Informațiile alarmiste ale autorităților au creat panică în piață și trebuie evitate în momente critice.

AFEER cere o analiză a motivului pentru care cererea este cu 1500-2000 MW mai mare decât energia pusă pe piață de către producători și vânzători, deși există resurse pentru a fi asigurat consumul.

Asociația cere reintroducerea contractelor negociate direct, reevaluarea sistemului de garanții bancare necesare tranzacționării și să fie găsită o soluție care să garanteze ca în piață nu pot intra cumpărători care să cumpere energie peste capacitatea lor financiară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri