Preţul energiei scade la Bursă, creşte în facturi

Data actualizării: Data publicării:
energie electrica

40% din factura de energie electrică are un preţ stabilit de stat pe baza energiei produse de hidrocentrale şi de reactoarele nucleare. Cu toate astea, datorită energiei regenerabile, preţul la bursă a scăzut cu peste 30% în ultimii cinci ani şi este acum mai mic decât preţul reglementat de stat.

„Este corect să menţinem la energie electrică un preţ, la populaţie, format dintr-un coş nuclear cu Hidroelectrica la nivelul a 154 de lei, dacă preţul se duce spre 135 de lei? Trimitem un preţ mai mare în zona reglementată decât cel format de piaţă”, atrage atenţia Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

Consumatorii casnici vor primi abia din 2018 doar energie cumpărată de pe bursă. Iar diferenţele în facturi vor depinde atunci de furnizori şi de sursele de unde aceştia vor cumpăra energia.

„Noi toţi, în calitate de consumatori, vom pune o presiune mai mare asupra furnizorilor în ceea ce priveşte reflectarea preţului corect de pe bursă în preţul la consumatorul final”, spune Victor Ionescu, directorul bursei de energie OPCOM

În timp ce energia pe Bursă s-a ieftinit, populaţia a achitat tarife cu zece procente mai mari. Motivul îl reprezintă taxele puse de stat, tarifele stabilite de companiile de distribuţie şi sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă prin intermediul certificatelor verzi.

„Scade preţul energiei, dar creşte cheltuiala cu certificatele verzi. Deci, la nivelul consumatorului din păcate nu se reflectă în totalitate”, remarcă Marian Năstase, preşedintele Asociaţiei Marilor Consumatori de Energie.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul gazelor naturale. În acest moment, cele din producţia internă, destinate populaţiei, costă 60 de lei fiecare Megawatt oră, iar cele din import pot fi cumpărate şi la 57 de lei. Cu toate astea, Guvernul nu a anunţat că vrea să renunţe la calendarul de scumpire a gazelor care ar trebui să aducă noi majorări de 10%, de la 1 iulie. ANRE şi producătorii din domeniu au cerut suspendarea acestui calendar pentru că scumpirea nu ar mai fi justificată: creşterea a venit la cererea Comisiei Europene care spunea că România trebuie să ajungă cu preţul gazelor din producţia internă la cel al resuselor importate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri