Revelație. Șeful ANRE: nu cred că se mai impun centralele de apartament

Data publicării:
nicolae havrilet mediafax

După ce au fost distruși majoritatea producătorilor de agent termic din marile orașe, iar românii și-au rupt de la gură să își monteze centrale individuale pe gaze, șeful ANRE, Niculae Havrileț, are o revelație. Viitorul încălzirii este al centralelor colective, nu individuale.

 

nicolae havrilet mediafax

Încălzirea individuală prin centrale de apartament nu cred că se mai impune a fi dezvoltată, iar primăria ar trebui să solicite constructorului, respectiv investitorului într-un nou condominium, să aibă o singură sursă de alimentare cu energie, fără pericol de explozie, a declarat, miercuri, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), potrivit Agerpres.

"În momentul de față, avem aproape 600.000 de apartamente în București. Dacă, în acest moment, termia (probabil RADET - n.red.) ar închide activitatea, atunci 600.000 de locuințe trebuie să-și monteze centrale termice. Toate costurile pentru montarea unei centrale termice se ridică, în medie, la 2.000 de euro. Dacă înmulțim 2.000 de euro cu numărul locuințelor, iese în total o investiție de 1,2 miliarde de euro. Este normal, în acest caz, să se impună o discuție privitoare la o variantă de întărire a investițiilor, a fondurilor pe zona de eficientizare a sistemului centralizat de încălzire a orașului București. Dacă plecăm de la acest calcul simplu, dezvoltarea încălzirii individuale prin centrale, în condominiuri, nu cred că se mai impune a fi dezvoltată. Primăria ar trebui să pornească de la modul de eliberare a autorizațiilor de construire și să solicite constructorului, respectiv investitorului, o singură sursă de alimentare cu energie, și fără pericol de explozie", a afirmat Havrileț în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei".

Modelul vienez

Șeful ANRE a menționat, totodată, că practica utilizării sistemului centralizat de încălzire este de actualitate în alte state membre ale Uniunii Europene, unul dintre exemple fiind capitala Austriei, Viena.

"Am fost recent la un furnizor de energie electrică din Viena să vedem cum se descurcă într-un oraș dintr-un stat membru. Într-o capitală importantă din punct de vedere al elementelor de patrimoniu nu este permisă montarea contoarelor de gaze pe fațada clădirilor. Acolo, temperatura în locuințe este de 18 grade Celsius și nu se asigură apă caldă, în sensul că aceasta se încălzește prin instalații electrice individuale, în fiecare apartament. Faptul că încălzirea este setată la 18 grade, duce la prețuri modice pentru consumatori, iar aceștia nu sunt interesați să meargă pe centrale individuale", a precizat sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri