România a reluat exportul de energie

Data publicării:
transelectrica

Revenirea a avut loc după ce marți dimineață, timp de trei ore, am fost din nou importatori, la fel ca și luni.

transelectrica

Marți dimineață, la ora 8, România și-a reluat, pentru a patra zi în acest an și a doua zi consecutivă, importurile de energie electrică, după ce în cursul nopții, începând cu ora 21, a exportat curent către statele vecine, potrivit Profit.ro.

Situația, caracterizată de import în anumite intervale orare ale zilei și export pe timpul nopții, ar putea continua și în următoarele zile, în funcție și de starea vremii care influențează consumul, dar și de producția de energie eoliană, până la reintrarea în funcțiune a mai multor unități de producție care și-au întrerupt, planificat sau neplanificat, funcționarea.

La ora 11.00, România și-a reluat exportul de curent, în principal ca urmare a condițiilor meteorologice, consumul scăzând lejer (cu 200 MW) în timp ce producția de energie eoliană s-a majorat la peste 1.300 de MW. Și asta în condițiile în care, pe piața pentru ziua următoare, prețul unui MWh din România era cotat la același nivel cu cel din Ungaria și Slovacia și cu 14 euro peste cel din Cehia, ceea ce arată că situația de luni nu a fost una determinată de preț.

România ar putea reveni rapid la o situație caracterizată de export permanent (care o caracterizează, atât timp cât capacitatea de producție este superioară nivelului maxim al consumului), în următoarele zile mai multe unități de producție nefuncționale urmând a fi activate. Astfel, pe 15 februarie, ar urma să reintre în funcțiune CET Craiova 2, cu o capacitate de 131 MW, pe 16 februarie Iernut 1, cu o capacitate de 94 MW, iar pe 18 februarie Unitatea 7 de la Turceni (317 MW) și hidrocentrala Lotru (170 MW)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri