România, la mâna Gazprom în primăvara 2017

Data actualizării: Data publicării:
gazprom

Depozitele de gaze ale României sunt umplute doar în proporţie de două treimi, deşi trebuiau să fie pline încă din octombrie. În cazul unei ierni geroase, stocurile ar putea fi insuficiente. Asupra ipotezei au avertizat specialiști în energie încă în urmă cu o lună. Guvernul n-a luat însă nicio măsură.

gazprom

Depozitele de gaze ale României, care înmagazinează stocuri pentru perioada rece, sunt umplute în proporţie de două treimi, deşi operatorii aveau obligativitatea să înmagazineze fiecare o anumită cantitate, până la data de 31 octombrie 2016, astfel încât depozitele să fie pline şi pregătite pentru consumul din această iarnă, arată o situaţie publicată pe site-ul Romgaz privind cantităţile de gaze injectate.

Astfel, potrivit situaţiei la 14 decembrie 2016, în depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totală de aproape 3 miliarde mc gaze, informează News.ro.

”Din cantitatea totală, un miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alţi operatori. Cel mai probabil, companiile private nu şi-au îndeplinit obligativitatea de a înmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuită. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum în depozite ar trebuie să ne ajungă în această iarnă. Dar dacă va fi o iarnă geroasă, consumul va creşte şi gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piaţă.

Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale avea obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016.

De altfel, ANRE este şi autoritatea care trebuia să urmărească dacă propriul ordin a fost respectat şi implicit dacă cei 73 de operatori desemnaţi au înmagazinat respectivele cantităţi de gaze.

”Titularii licenţei de furnizare a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii, iar compartimentele de resort din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestuia”, arată ordinul ANRE.

Romgaz, prin Sucursala Ploieşti, operează şase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca, Gherceşti, Sărmăşel şi Cetatea de Baltă.

Capacitate activă totală în acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Care sunt riscurile

Dar care sunt consecințele umplerii parțiale a a capacităților naționale de înmagazinare a gazului? ”Strategia Guvernului (documentul oficial – n.red.) este de a umple total capacitățile de stocare, la sfârșitul ciclului de injecție, până la nivelul de 3,2 miliarde metri cubi, în condițiile în care acum există stocuri de puțin peste 2 miliarde metri cubi. Guvernul trebuia să impună obligativitatea umplerii depozitelor, cum este la unguri”, spune un specialist în energie consultat de Digi24.ro.

Care sunt riscurile? Cantitățile de gaze înmagazinate vor ajunge la limită la începutul primăverii 2017. ”Se anunță o iarnă cu temperaturi foarte dure în februarie, martie. La acel moment rezervele vor fi pe sfârșite, presiunea de extracție din depozite va fi mică. Câteva zile la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius ne vom prăbuși fără ruși”, spune el. Gazprom va avea ocazia a a recupera prețurile scăzute, practicate acum. ”Vor avea opțiunea să ne ”rupă” economic, aceasta dacă vor dori din punct de vedere politic să ne ajute. Dacă nu, ne vor lăsa să înghețăm, chiar dacă ei nu vor face profit””, spune specialistul.

Citește un articol Digi24.ro despre cauzele pentru care producătorii de gaze refuză să umple rezervele naționale.

Producţia de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, faţă de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri