S-au resimţit 50 de grade Celsius la ora 14.00. Cum s-au văzut în graficul consumului de energie

Data publicării:
energie electrica curent instalatie distributie

Aparatele de aer condiţionat s-au încins. Consumul de energie a crescut simţitor. E a doua oară în această vară când codul roşu se vede, aproape instantaneu, în graficele din sistemul energetic naţional. Este suficient să vedem ce s-a întâmplat în ultimele patru zile.

Astăzi s-a consumat multă energie în toată ţara şi nu e de mirare, dacă ne gândim că am resimţit o temperatură de 50 de grade Celsius la ora 14.

Ca să facă faţă caniculei, cei care au stat acasă au pornit aparatele de aer condiţionat sau ventilatoarele, iar sistemele de climatizare ale firmelor şi instituţiilor au funcţionat şi ele la capacitate maximă. S-a văzut pe graficele sistemului energetic naţional: după prânz, în România s-a ajuns la un consum mediu de energie de aproape 8.200 de megawaţi oră.

În ultimele patru zile s-a consumat din ce în ce mai mult curent, pe măsură ce a crescut temperatura resimţită de organism. De la 1 august, consumul a urcat cu aproape 600 de megawaţi oră, în timp ce gradele pe care fiecare dintre noi le-a simţit, cu 5 unităţi.

Vinerea trecută, pe 28 iulie, un consum mediu la aceeaşi oră 14 abia depăşea 7.100 de megawaţi. E drept, şi afară era un pic mai răcoare, iar corpul uman a perceput doar 39 de grade.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune că în ultimele zile consumul de energie s-a apropiat de nivelul celui din iarnă şi că se caută soluţii pentru a obţine energie ieftină.

Toma Petcu, ministrul Energiei: „Este o vară caniculară şi secetoasă, avem temperaturi de multe ori record, este foarte clar că şi consumurile pentru climatizare cresc foarte mult în această perioadă şi avem consumuri foarte mari, aproape 8000 MW am avut ieri, ceea ce înseamnă, comparativ cu perioada de iarnă, aceste consumuri obligă şi să producem cantităţi mai multe de energie. Este foarte important de spus că România în toată această perioadă a avut capacitatea să producă suficient de multă energie pentru conusmul propriu, dar în acelaşi timp am şi exportat. Avem discuţii cum putem să maximizăm producţia de energie ieftină şi aici mă refer la producţia de energie eoliană pe baza de hidro şi Nuclearelectrica”.

Consumul de energie şi temperatura (ora 14):

4 august: 8.169 MWh 50°C

3 august: 8.096 MWh 48°C

2 august: 7.864 MWh 46°C

1 august: 7.600 MWh 45°C

28 iulie

Consum mediu: 7.111 MWh

Temperatură resimţită: 39°C

Sursa: Transelectrica, ANM

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri