Șantierul magistralei de gaze BRUA, blocat de descoperiri arheologice

Data actualizării: Data publicării:
Capture

Lucrările la magistrala ce va alimenta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria cu gaze din Marea Neagră riscă să se blocheze în Gorj. Pe traseul conductei BRUA, un proiect cu o valoare totală de 479 milioane de euro, se află situri arheologice.

Magistrala de gaze traversează localitatea Bălănești pe o distanță de 10 kilometri. În această zonă, este deja un blocaj. Au fost descoperite situri arheologice despre existența cărora nu știau specialiștii. Așa că săpăturile au fost întrerupte pentru moment.

Se estimează ca muncitorii ar putea reveni pe șantier în trei luni, dar acest lucru depinde de verdictul arheologilor, care vor analiza cu atenție aceste descoperiri istorice. Abia după cercetări se va stabili dacă siturile riscă să fie afectate de lucrările la conducta de gaze.

De altfel, pe traseul magistralei de gaze mai sunt situri arheologice și în alte județe. În plus, aceasta va străbate arii protejate Natura 2000 în patru judeţe dintre cele zece prin care trece (Giurgiu - Teleorman - Dâmboviţa - Argeş - Olt - Vâlcea - Gorj - Hunedoara - Caraş-Severin - Timiş).

În Gorj, conducta BRUA va traversa 5.500 de proprietăți. Lucrările erau programate să înceapă de la 1 iulie, anul trecut, dar abia în această primăvară s-au deschis primele șantiere.

BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, iar valoarea proiectului este de circa 480 de milioane de euro.

Citiți și: Ungaria, obligată să deblocheze proiectul gazoductului BRUA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri