Se vor scumpi carburanții? OPEC reduce producția de petrol

Data publicării:
OilManipulation050215

Prețul petrolului a scăzut cu 0,3%, la 46,94 dolari barilul, după ce ieri a ajuns la maximul ultimelor trei săptămâni. Declinul vine în ciuda creșterii burselor după anunțul OPEC legat de plafonarea producției de țiței.

OilManipulation050215

Cei mai mari producători de petrol au anunțat o reducere a producției cu 750.000 de barili pe zi, potrivit RFI. Aceasta reprezintă o reducere importantă în condițiile în care țările OPEC produc zilnic 33 milioane barili.

Înainte de discuțiile din Algeria, Arabia Saudită și Iranul semnalau că o înțelegere este improbabilă. Analiștii spun că acordul este încă neclar și nu se știe numărul real de barili care vor fi scoși de pe piață.

”Rămâne de văzut cât va fi plafonată de fapt producţia. Pentru mine, semnificativ este faptul că liderii acestor ţări au stat la aceeaşi masă şi au luat o decizie”, apreciază Michael Wittner de la Societe Generale din New York.”Decizia este extrem de importantă, nu doar din prisma unei plafonări a producţiei, ci pentru semnalul că Arabia Saudită s-ar putea întoarce la un management activ al producţiei de ţiţei”, a adăugat el.

În schimb, alți experți în domeniu spun că decizia OPEC de a reduce producția a fost neașteptată, iar acum prețul petrolului urcă rapid, fiind posibil să se îndrepte spre 50 - 60 de dolari barilul, de la 40-50 la ora actuală.

Cât privește acordul în sine, țările din OPEC au stabilit să reducă producţia de petrol la 32,5 milioane de barili pe zi, de la nivelul actual de 33,24 de milioane. Acordul este primul încheiat între marii exportatori de la criza financiară din 2008.

Reducerea specifică fiecărui producător statal nu este cunoscută, detaliile urmând a fi stabilite în cadrul următoarei întâlniri neoficiale din noiembrie.

O sursă apropiată situației a declarat pentru Reuters că odată ce ţintele de producţie vor fi atinse, OPEC va începe să extindă negocierile către ţările din afara grupului pentru plafonarea producţiei de petrol.

Decizia de reducere a dus la o reacţie imediată pe bursa din SUA, unde indicele companiilor din energie a urcat cu peste 4%. Indicele Dow a crescut cu peste 110 puncte în minutele imediat următoare anunţului.

În România, cotațiile OMV Petrom s-au apreciat în primele minute ale ședinței de tranzacționare de joi cu 2,26%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri