Și petrolul s-a „virusat”: se ieftinește abrupt

Data actualizării: Data publicării:
sonda petrol
Foto: Guliver/Getty Images

Petrolul se ieftinește abrupt și a ajuns la cele mai reduse cotații din decembrie 2018. Prețul pentru Brent a coborât la 52 de dolari pe baril, în timp ce peste ocean referința americană s-a dus la 47 de dolari.

Primul „brânci pe scări” a apărut în urma coronvirusului, dar sunt mai multe ingrediente ale acestei scăderi. S-a adăugat recent o statistică despre o creștere surprinzător de mare a stocurilor americane.

Apoi Agenția Internațională pentru Energie a revizuit în scădere prognozele de creștere pentru acest an, la cel mai slab ritm din 2008.

Sunt efectele epidemei răspândite dincolo de granițele Chinei, dar sunt și motive fundamentale. Sunt transformări care refac toate planurile, mai ales în zona producătorilor. La începutul lui martie, pe 5 și 6, va avea loc o reuniune a principalelor țări exportatoare, cu OPEC în mijloc. La nivelul cartelului, unde Arabia Saudită se impune de fiecare dată, s-ar fi decis reducerea livrărilor cu 600 de mii de barili pe zi, potrivit Reuters.

Din perspectiva prețurilor, efectul va întârzia totuși. Așteptările sunt ca cel puțin în martie și aprilie cotațiile să rămână totuși reduse. Va fi un interval în care economia mondială își va linge rănile și în același timp se va alimenta cu petrol din stocuri. Iar dacă nu mai apar șocuri, prețurile ar urma să urce în funcție de datele fundamentale spre a doua parte a anului.

Efectele la pompă sunt evidente de ceva vreme și transferul va avea continuare. Însă scăderea de la țiței este contrabalansată de o întărire a dolarului, ajuns la 4,4 lei. Moneda americană, percepută ca refugiu investițional, s-a tot apreciat, cu mici inversări în ultima perioadă, dar per total a câștigat. Și așa este erodat efectul transmis în prețul carburanților.

Citiți și: Business Club: Care va fi adevăratul impact economic al crizei coronavirusului?

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri