Statele Unite au făcut listă cu țările care pot cumpăra țiței iranian

Data publicării:
Sonde petroliere petrol titei GettyImages septembrie 2015

Statele Unite au autorizat opt ţări - între care China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Italia - să continue să cumpere temporar petrol iranian. Celelalte ţări care beneficiază de o derogare sunt Grecia, Turcia şi Taiwanul. Disputele geostrategice din Orientul Mijlociu influențează drastic prețul carburanților.

Anunțul a fost făcut luni de către secretarul de atat american Mike Pompeo, relatează AFP.

Pompeo a ameninţat cu o presiune ”implacabilă”, atât timp cât regimul nu va face ”un viraj de 180 de grade” în comportamentul său destabilizator în Orientul Mijlociu, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, Guvernul elveţian a anunţat luni că discută cu Statele Unite şi Iranul în vederea creării unui canal umanitar de plată - care să permită continuarea livrării de hrană şi medicamente Republicii islamice, în pofida reintroducerii sancţiunilor americane.

”Elveţia este angajată în salvarea interselor economice elveţiene şi urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei”, subliniază într-un comunicat Secretariatul de Stat însărcinat cu Economia (SECO).

”Autorităţile sunt în contact direct cu autorităţile competente din Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi din Iran”. ”Mai ales în domeniul umanitar, Confederaţia (helvetică) s-a angajat să facă în aşa fel încât mărfuri alimentare şi produse farmaceutice să poată să continue să fie aprovizionate din Elveţia”, notează SECO.

Pentru a face acest lucru, adaugă Secretariatul, s-a angajat o reflecţie cu privire la un ”canal umanitar de plată”. Însă niciun detaliu despre acest proiect nu a putut fi obţinut de la SECO.

Elveţia, care reprezintă interesele diplomatice americane în Iran, nu participă la discuţii, la nivelul UE, cu privire la crearea unui sistem de troc sofisticat - sau vehicul dedicat (Special Purpose Vehicle, SPV) - care să permită continuarea comerţului cu Iranul printr-o ocolire a sancţiunilor americane.

Confederaţia helvetică urmează îndeaproape aceste discuţii, mai notează SECO.

În 2017, exporturile elveţiene către Iran au crescut cu 7,6%, la 536 de milioane de franci elveţieni (470 de milioane de euro), iar importurile provenind din iran cu crescut cu 300%, la 85 de milioane de franci elveţieni (74 de milioane de euro).

În primele nouă luni ale acestui an, în schimb, exporturile au scăzut la 310 milioane de franci elveţieni, iar importurile atins 17 milioane de franci elveţieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri