Surse: Guvernul ia în calcul raționalizarea gazului pentru companii în această iarnă, dacă nu va putea asigura necesarul din import

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
natural gas flame in kitchen
Foto: Profimedia Images

Surse guvernamentale au declarat, luni, pentru Digi24.ro, că Guvernul ia în calcul raționalizarea gazului natural pentru companii în această iarnă, dacă vor fi probleme de aprovizionare. Sursele citate susțin că pentru populație gazul nu va fi raționalizat, iar prețul va rămâne plafonat până anul viitor în aprilie.

România își asigură în acest moment în proporție de 85% necesarul de gaze naturale, urmând ca în perioada următoare, odată cu creșterea producție de gaz din Marea Neagră de către compania Black Sea Oil & Gas procentul să ajungă la 90%. 

Guvernul caută deja surse alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale. În acest sens, urmează să fie semnat un memorandum cu Emiratele Arabe Unite, însă surse guvernamentale susțin că în discuțiile avute până acum, Emiratele au transmis părții române că vor putea asigura aprovizionarea cu gaze doar în anumite condiții, în funcție de disponibilitate. În același timp, se încearcă aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan. Există discuții și cu Turcia pentru tranzitul gazului din Azerbaidjan, precum și pentru descărcarea de gaz natural lichefiat din Emirate. De asemenea, gazul natural lichefiat poate fi adus și din Statele Unite.

Totuși, dacă România nu va reuși să își asigure necesarul de gaze din import în această iarnă, Guvernul analizează deja posibile măsuri.

„Se va continua furnizarea de gaz pentru populație, nu va fi nicio limitare, însă pentru operatorii economici am considerat ca e mai corect să limităm în procent echitabil pentru fiecare operator”, spun sursele citate.

În ceea ce privește prețul gazului, acesta va fi în continuare compensat până în aprilie anul viitor, în baza ordonanței adoptate anul acesta de guvern. 

La nivelul Guvernului s-a format un consiliu consultativ care urmează să funcţioneze în perioada următoare. Acesta va analiza evoluţia crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri