Tarife mici la energie, aduse de rețele noi

Data actualizării: Data publicării:
energie electrica stalpi retea - flickr enel 2

În ultimii ani, în România s-au construit turbine eoliene, panouri solare şi centrale de biomasă şi biogaz echivalente cu puterea a șapte reactoare nucleare ca cele de la Cernavodă. Restul lumii urmează aceeaşi tendinţă.

Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților: „Deşi astăzi, petrolul este la un preţ competitiv, se investeşte masiv în surse regenerabile de energie. În cursul anului 2015, investiţiile în energie regenerabilă au ajuns la 356 de miliarde de dolari. În 2010 erau 148 de miliarde de dolari”.

Miliardele de euro investite în producerea energiei ar putea ramâne, însă, fără rezultat daca penele de curent nu se reduc, iar preţul energiei nu scade, spun specialiştii. Adică, dacă statul nu încurajează şi investiţiile în distribuţia şi transportul energiei electrice.

Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica: „Mai avem o problemă de reţea privind evacuarea puterii din zona Dobrogea, este vorba despre interconectarea Moldovei şi Ucrainei. Pentru aceasta, avem nevoie, de asemenea, să întărim întâi reţeaua internă”.

Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS & RDS: „Este foarte important să vedem investiţii viitoare, pentru că investiţiile viitoare vor putea să asigure creşterile de consum viitoare pe care le vom vedea în mod sigur în reţelele electrice din România şi astfel, şi noi ne manifestăm dorinţa să investim în acest domeniu. Pentru că un domeniu în care se investeşte, un domeniu în care avem competiţie, în care avem competiţie între reţele diferite va fi un domeniu care va asigura consumatorului posibilitatea de creştere şi în acelaşi timp le va asigura tarife accesibile”.

Chiar dacă energia electrică s-a ieftinit pe bursă cu peste 30% în ultimii cinci ani, datorită investiţiilor în energia verde, consumatorii casnici nu resimt scăderea în facturi. De vină sunt tarifele mari percepute de companiile de distribuţie, costul certificatelor verzi şi faptul că o parte din tariful final rămâne, în continuare, reglementat de stat.

Nicolae Havrileț, președintele ANRE: „În foarte scurt timp nu vom mai apela la energia electrică care să fie pusă la dispoziţia noastră de pe piaţa reglementată, respectiv Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, întrucât preţul energiei pe piaţa liberă este competitiv”.

De la 1 iulie, 70% din energia pe care o vor primi consumatorii casnici va fi cumparată de pe bursă. Restul de 30 de procente din energie va fi din sursă hidro şi nucleară, cu tarife reglementate de stat. În prezent, 60% din energie este de pe bursa, iar 40% are tarif reglementat de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri