Transelectrica: Criză energetică iminentă. Specialişti: "O chestie exagerată"

Data actualizării: Data publicării:
transelectrica

Situaţie de criză iminentă în funcționarea Sistemului Energetic Naţional, anunţă Transelectrica. Anunţul a fost făcut in cadrul şedintei de guvern. Printre motive se numără prognozele meteorologice.

ACTUALIZARE. Există trei explicații privind invocarea unei crize energetice, cel puțin la nivel verbal, de către Guvern, spune un specialist în Energetică, bun cunoscător al sectorului, care a solicitat însă anonimatul. De altfel documentul realizat de Transelectrica și în care s-ar vorbi de o așa zisă criză nu a apărut nicăieri public.

-----------------------------------------------------Guvernul a adoptat o Hotărâre care permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situaţie extremă, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei şi Economiei, care au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional.

„Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrică, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN".

Notificarea a fost argumentat\ă de factori precum dprognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 – 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar şi de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.

Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.

România înregistrează în aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, şi de energie electrică, de peste 9.500 MW la vârfurile de consum.

În această situaţie, producţia de electricitate în parcurile eoliene este deficitară, iar aprovizionarea centralelor pe cărbune din Oltenia şi Hunedoara a fost îngreunată din cauza transportului dificil al cărbunelui.

Ministerul Energiei susţine că s-au înregistrat defecţiuni asupra capacităţii de producţie a unor grupuri energetice.

Ministerul Energiei precizează că, în conformitate cu Legea energiei, este obligat să dea curs notificării operatorului de transport şi sistem.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, în cadrul şedinţei de Guvern, o analiză privind funcţionarea Sistemului Energetic Naţional, urmare a parcurgerii a şase zile de vârf de iarnă, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cât şi de energie electrică.

Ministrul Energiei susţine că adoptarea Hotărârii „nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia”, ci un plan B la care autorităţile pot apela „în cazul în care situaţia o cere”.

„Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice ţară care îşi respectă populaţia poziţionează siguranţa acesteia înaintea orcărei marje de profit”, a afirmat Petcu.

Hotărârea aprobată joi îi permite Transelectrica să poată pune în aplicare, „doar în cazul unei situaţii de criză”, măsuri graduale de siguranţă, în funcţie de nivelul ameninţării.

Aceste măsuri presupun, între altele, trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranţa funcţionării atât a reţelei de transport de energiei electrică cât şi a reţelei de transport a gazelor naturale.

„Măsura s-ar aplica strict în situaţia în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale”, arată comunicatul.

Măsurile permit reducerea sau anularea exporturilor de nergie electrică. 

„Această măsură s-ar aplica în situaţia în care, deşi există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate şi ar risca să nu poată asigura necesităţile de consum ale populaţiei”, precizează Ministerul Energiei.

Această măsură nu ar afecta contractele anterioare ale companiilor româneşti, ci ar împiedica doar realizarea de exporturi suplimentare.

Totuşi, actul normativ permite şi reducerea sau anularea exporturilor notificate.

„Măsura este menită să protejeze populaţia de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică şi ar presupune intervenţia operatorului de transport şi sistem asupra tranzacţiilor angajate de energie electrică la export”, precizează oficialii Ministerului Energiei.

În caz de criză energetică, actul normativ păermite şi reducerea consumului de energie electrică pentru companii.

„Precizăm că limitarea nu ar afecta populaţia, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică”, arată ministerul.

Hotărârea a fost realizată în acord cu o directivă europeană ce permite unui stat membru, în cazul unei crize subite pe piaţa energiei, care poate ameninţa siguranţa sau securitatea persoanelor,  să ia temporar măsuri de salvgardare necesare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri