Turcia, nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcămintele uriașe din Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Extracția de gaz din platformele maritime, o soluție pentru independența energetică
Extracția de gaz din platformele maritime, o soluție pentru independența energetică Foto: Guliver/GettyImages

Turcia anunță că zăcămintele de gaz descoperite în Marea Neagră sunt mai mari decât estimările inițiale. Și nu cu puțin, ci cu vreo 85 de miliarde de metri cubi în plus, ceea ce ar fi depăși descoperirea românească din Blocul Neptun, chiar în estimarea sa optimistă. Cu totul, zăcămintele turcești ar fi de 405 miliarde de metri cubi de gaze.

Descoperirea s-a făcut  la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre  platformele continentale ale Bulgariei şi României, aproape de Blocul Neptun. Planul Turciei este de a începe explotarea comercială în 2023, iar doi ani mai târziu să extraga 15 miliarde metri cubi. 

Ankara este acum aproape total dependentă de importurile energetice, în principal din Rusia și Azerbaidjan. Dezvoltarea acestor zăcăminte ar face-o aproape independentă de furnizorii de gaze.  

Analiştii avertizează că Turcia nu are experienţă în producţia de gaze din ape adânci şi cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul. Întrebarea e cu cine. Naționalismul lui Erdogan funcționează doar până la un punct, pentru că resursele respective au fost descoperite la adâncimi de peste 4.000 de metri.

Resursele din perimetrul românesc Neptun au fost evidențiate în urmă cu opt ani, însă explotarea lor a întârziat din cauza unei legislații care a descurajat investițiile. Ministerul Economiei a anunțat că a eloborat un proiect de modificare a legii exploatărilor offshore, dar așteaptă schimbarea componenței parlamentului, după alegeri, pentru a nu PSD-ului posibilitatea de a bloca investițiile, așa cu ma făcut-o vreo trei ani la rând.  

Partenerii noștri