Un sfert dintre consumatori nu vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie, estimează specialiștii

Data publicării:
tineri se uita indignati la facturi
Premierul Ciucă a declarat în septembrie că 98% dintre gospodării vor beneficia de plafonare și compensare. Foto: Guliver/GettyImages

Plafonarea preţurilor la energie nu va acoperi aproape un sfert dintre consumatori. Specialiştii în energie estimează că mai bine de două milioane dintre consumatori nu se vor încadra în plafonul cerut de lege, adică un consum de până la 300 de kW pe lună, pentru a beneficia de un tarif mai bun. În ordonanţa adoptată de guvern este prevăzută plafonarea indiferent de consum doar pentru gaze, nu și pentru energie electrică. Dar chiar și plafonate, prețurile de acum sunt și de 5 ori mai mari față de anul trecut, așa că speranțele pentru facturi cu mult mai reduse se cam spulberă.

Românii vor avea parte de susţinerea guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile. De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică vor beneficia 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum.

Tarife la energia electrică și gaze, după plafonare

Începând de luna următoare, la energia electrică, cine consumă cel mult 100 de kwh pe lună are un tarif maxim de 68 de bani pe kWh.

La un consum între 100 și 300 de kWh, tariful este plafonat la 80 de bani.

Firmele și instituțiile au plafonul cel mai ridicat, de maximum 1 leu pe kWh.

În ceea ce privește prețul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici acesta va fi de maximum 0,31 lei pe kWh, iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kWh.

Ce se întâmplă dacă depășești plafonul?

Specialiștii în energie estimează că 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra în cerințele legii și vor achita prețul din contractele de furnizare a energiei electrice existente.

„Pe energie electrică, cei care depășesc 300 kWh pe lună vor plăti prețurile din contract, care sunt cu 70-80 la sută mai mari față de anul trecut. Prețul plafonat pentru gaze naturale înseamnă un preț care este mai mare cam cu 120 la sută față de media anului trecut din aceeași perioadă, adică plafonarea s-a făcut la un nivel de preț care este cam de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”, arată Dumitru Chisăliță, specialist în energie.

Consumatorii care vor achita prețul din contract vor plăti semnificativ mai mult decât anul trecut. Spre exemplu, pentru o casă care consumă 301 kWh pe lună, energia electrică va costa între 420 lei și 1.200 lei/lună.

Românii care nu se vor încadra în consumul cerut de lege:

  • Estimare: 2 milioane de familii
  • Consum > 300 kWh/ lună
  • Prețuri între 1,4 lei/kWh și 4,1 lei/kWh
    Total factură: între 421 lei/lună și 1.234 lei/lună

(Sursa: Asociația Energia Inteligentă)

Cum poți face economii

„Cine stă pe sol e prăpăd, deci nu se încadrează nimeni”, spune un consumator.

„Păi să consum 100 de kW, după ce m-ai învățat cu mașină de spălat rufe, cu de toate, să mă duc să cumpăr, acuma să trec la lumânare, să consum 100 de kW! Cine consumă doar atât?!”, se întreabă indignată o bucureșteancă.

„Genul acesta de soluții de tip pansament trebuie însoțite de asumarea unei strategii de investiții pe următorii 3-5 ani. Altfel, rana rămâne acolo și când vom dezlipi pansamentul o să ne doară și mai mult. De ce? Pentru că aceste subvenții nu vin așa, dintr-o baghetă magică  - am hotărât noi să fie mai ieftină energia sau gazele! Sunt plătite de stat, adică din bani publici, deci, tot noi, populația, prin faptul că se fac aceste plafonări și se plătesc aceste subvenții în industria de energie și gaze, care în special se duc la producători, că ei profită cel mai mult de această situație și fac cele mai mari profituri în situația creată, tot noi le plătim”, atrage atenția Iancu Guda, realizator al emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi24.

 

18% din consumul lunar al unei locuinţe este alocat iluminatului, iar un sfert este înregistrat de aparatele electronice, cum ar fi televizoarele sau laptopurile.

Specialiştii spun că, pentru un consum mai mic, ar trebui să ţinem cont de câteva lucruri. De exemplu, putem să economisim cel puţin 250 de lei la nivel de an doar dacă eliminăm consumul în stand-by al acestor echipamente. Înseamnă, simplu, să scoatem din priză echipamentele atunci când nu le folosim.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri